24 Şubat 2013 Pazar

Balık


“Denizden ne çıksa yerim”…
Ben çocukken balık tutmaya bayılırdım. Ama balıkları kuyruğundan sallar denize geri bırakırdım. Balık benim için denizde ve akvaryumda olurdu; yemek için balık görmekten bile rahatsız olurdum. Hatta annemler bazen mezgit ızgarayı tavuk diye yedirirlerdi. Bir dönem çipurayı da beyaz etli olduğu için yemiştim. Ancak genel olarak balık yenilmesinden hiç hoşlanmıyordum hatta arkadaşlarla balıkçıya gittiğimizde benle dalga geçmeden duramıyorlardı.
Ama artık balık yemeklerini zevkle pişiriyor ve yiyorum. Bunda annemin yaptığı müthiş buğulama balık tarifinin ve Tali’nin teşviklerinin büyük bir rolü var. Aslında ızgara balık yapmak hepimizin bildiği gibi çok kolay; fırında ya da tavada yapılabilir… Ancak benim genelde tercihim ise soslu fileto ya da şiş olarak balık pişirmek. Birkaç tane tarif aşağıda ileriki zamanlarda daha tarifler de ekleyeceğim.:)

Fırında Somon/Levrek şiş ya da fileto
2 Domates
Renkli biberler (isteğe bağlı ben 1'er kırmızı, sarı, yeşil ekliyorum)
1 limon
1 paket mantar (ister şişlerde ister kesilmiş)
1 çorba kaşığı tane biber
İsteğe bağlı rendelenmiş 1 bardak kaşar
1 tutam tuz

Öncelikle bir tavada domates, limon, renkli biberler ve tane biberleri pişiriyorum. Ardından hepsini bir fırın kabına koyun. Üstüne balığı (şiş veya fileto) ve mantarları ekleyin ve balık pişinceye kadar fırında tutun. (Benim fırınımda 200 derecede 30 dakika sürüyor). Pişmesine yakın isteğe bağlı olarak kaşar rende de eklenebilir.  Ben Şişte yaptığım zaman bol mantar kullanıp mantar şişleri de ekliyorum. Fileto yaptığım zaman ise mantarları sosla birlikte pişiriyorum.

Fırında Hardallı Somon
İstenilen kadar Somon dilim/ fileto
1 limon (halkalar halinde kesilmiş)
Tane karabiber
1 kaşık hardal
1 kaşık margarin/tereyağ

Balık dışındaki tüm malzemeleri karıştırıp balığa fırça yardımı ile sürün. 10-15 dakika bekletin. Balığı bir fırın tepsisine koyun ve üstünü folyo ile kapatın. Fırında 40-50 dakika boyunca pişirin.

Fırında soya sos  ve portakallı somon, levrek marin, ton balık köftesi, mezgit köfte, balık çorbası gibi tarifler ise daha sonra yine blogumda...:)

18 Şubat 2013 Pazartesi

Hala Ekmeği (Challah Bread)




İlk evlendiğim zaman evimde Judaik objelerin ve Yahudi kültürüne dair yemeklerin olmasına çok önem verdim. Bu kadar yemek yapmakla ilgilendiğim için de neden Hala ekmeği de yapmıyorum ki dedim ve tarifini sevgili Etel & Yusuf Natan'dan aldım - sizlere tekrardan teşekkür ederim. Tarifine geçmeden önce ilk Hala ekmeği deneyimimi anlatmak isterim.

Ölçüleri ve malzemeleri öğrendim. Hala ekmeğinin özelliği 2 kg unla yapılıyor olması ve boyutları değişmekle birlikte 7-8 adet ekmek çıkıyor. Tüm her şey hazır bir perşembe akşamı yapmaya başladım. Ancak bir türlü hamur kıvamına gelmiyor. 2 kg un bitti, evdeki diğer unu ekledim hala olmuyor. "Taliii olmuyor ne yapalım?" derken Etel'i saat 22.30 gibi aradık ve konuşmaların sonunda anladık ki ben 6 bardak su ölçülerini normal bardakla değil en büyük bardak ile yapmışım. :o) Zaten evleneli 1 ay olmuş olmamış, yok ki normal su bardağım:o) Neyse o saatte Tali çıktı açık bir market aradı buldu ve un aldı. Biz de unları ekledik yaklaşık 3-3,5 kg unla ilk Hala ekmeklerimi yaptım. :o) E bu durumda da ilk yapışımda 15 adet Hala ekmeği oldu :)

Hala ekmeği yaparken işi bazen abarttım; fesleğenli, cevizli ve çikolatalı denemeler de yaptım. Açıkçası fesleğenli ve cevizliler idare eder ama çikolatalı olanlar hafta sonu kahvaltıları için müthiş bir tat oldu. 

Tarifimiz şöyle: 


1750 gr un (2 kg undan eksilterek )
2 yumurta
1 bardak şeker
2 çorba kaşığı tuz
3' te 1 bardak sıvı yağ
3 poşet kuru maya
6 bardak su
üzerine süs için susam ve çörek otu 

 Öce mayalar kaba dökülür. İçine şekerden biraz eklenir. 1 bardak su dökülür ve bu karışım 15 -20 dakika şişmesi için bekletilir. Bu karışıma yumurtaların sarısı eklenir ve her şey tek tek karıştırılır. En son un eklenir. 1 kilo un paketi tamamen boşaltılır ve kalan un  azar azar hamur kıvamı ele yapışacak şekilde oluncaya kadar eklenir. Oluşan hamur 1 saat kadar kalorifer yanında şişmesi için bekletilir. 

Ardından  Hala ayrım işlemi yapılır. Hala ayırmak demek bir avuç hamuru elinde iken "beraha-dua" söylenir ve o parça folyo sarılır ve yakılır. 
Hamurlardan 3'lü örgüler için eşit toplar hazırlanır. Ardından onlar yılan gibi yapılır ve örgüler hazırlanır. Hazırlanan ekmeklerin üstüne yumurtaların beyazı ve susam ve/veya çörek otu eklenir; yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirilir.
Tüm ekmekler hazırlandıktan sonra tepsi fırına konulur. Önce en yüksek derece 5 dakika kadar sonrasında  200 derecede 25-30 dakika pişirilir.




Not: Hala ekmeklerini pişirdikten sonra buzluğa koyuyorum ve her cuma sabahı ortaya çıkartıp soframıza koyuyoruz:)

Afiyetli ve keyifle dolu Şabat sofralarınız olsun... 

5 Şubat 2013 Salı

Çikolata


Kim çikolata sever? Ben bayılırım; peki diyet yaparken? Tabii ki diyet yaparken çikolata yemiyordum; ama bu kocama da yedirmeyeceğim anlamına gelmiyor. Korumaya geçtiğimde ise çikolatayı ölçülü yemeğe devam ettim. Nasıl mı?

Öncelikle eşimden bahsedeyim. Diyet yapan ben olduğuma göre eşime haksızlık etmemem gerekiyor. Ona bol bol “gatosalam” topları hazırladım ve her zaman buzlukta bulundururum. Hem evde her an çikolatalı bir şeyimiz oluyor hem de misafir geleceği zaman şipşak hazırım diyebiliyorum. Ama kabul etmeliyim ki her zaman bu toplar yeterli olmuyor. Arada başka tatlılar da yaptım; bunlara gelecek zamanlarda yer vereceğim.  “Gatosalam”ı merak edenler için farklı bir mozaik pasta tarifi diyebiliriz. Tarifi de aşağıda :o)

Söylemeden geçemeyeceğim bu şarkıya bayılıyorum: 



Gatosalam
"Gatosalam" Türk Yahudilerinin mozaik pastaya verdikleri addır. Bunun nedeni hazırlanan karışımı folyo ile rulo haline getirdikten sonra salam dilimleri gibi kesilmesidir. Her ne kadar ismi gatosalam olsa da annemden ben toplar halinde yemeğe alıştım işte annemin tarifi....

Malzemeler
250 gr yağ
4 çorba kaşığı şeker
5 çorba kaşığı kakao
5 yumurta
3 paket petibör.

Yağ eritilir ve ocağın altı kapatılır. Petibör hariç tüm malzemeleri eklenir ve karıştırılır. Ardından bisküviler küçük parçalara kırılıp eklenir. Karışımı küçük toplar haline getirip buzlukta saklanır. Topları sunarken hindistan cevizine, toz fıstığa veya renkli şekerlere batırılıp servis edebilirsiniz.

1 Şubat 2013 Cuma

Kabak

Her hafta yazmayı planlarken yine kısa bir ara verdim. Umuyorum uzun bir yazı şimdilik tatmin edici olur:)) 

Anneannem,annem, ablam ve kayınvaldeme paylaştıkları yemek tarifleri için çok teşekkür ediyorum. Ayrıca eşime desteği ve her yemek öncesi dur fotoğrafını çekmedik diyerek onu beklettiğim için teşekkür ediyorum. :o)

Genelde diyet listelerinde belirli bir gramajda et yazar. Bu etler bazı doktorlara göre haşlanmış kırmızı et, tavuk, balık, yumurta veya peynir olarak değiştirilebilir derler. Ancak benim doktoruma göre et denildiğinde peynir ile değiştirmemeye çalışmamız gerekir (başka seçeneğimiz yoksa). Her birinin protein değeri farklıdır ve sabahları yediğimiz peynir dışında diğer proteinlere de vücudumuzun ihtiyacı vardı. Bu sebeple diyet yaparken etlerin önemini anladım ve etleri haşlama dışında ne şekilde kullanacağıma dair çok kafa yordum. Fark ettim ki etli sebze yemekleri tok tutma açısından çok işe yarıyor. Bu süreçte Tali’nin etli yemeklerdense kıymalı yemekleri tercih etmesi ile kıymalı sebzelere yöneldim. 

Neredeyse haftada bir kıymalı kabak yemeği yaptım ve eşimle benim favorilerimizden biri oldu. Böyle bir yemekle güzel bir salata ve bir kase yoğurt ile hem doyurucu hem de kolay oluyor. Özellikle de iş sonrası yemek hazırlamanın zorluğunu çalışanlar bilir.   

Kabak benim en sevdiğim sebzelerden biridir.  Birçok kullanım şekli vardır. Kalorisi düşüktür ve bence tok tutar.  İnternetten de yaptığım araştırmalara göre bol lifli bir sebze olup bağırsakları tembel olanlar için de iyi olduğunu öğrendim.  Öncelikle kıymalı kabak tarifini paylaşacağım. Ama bunun dışında da aşağıda bir çok kabak yemeği tarifi vardır. Seferad yemeği olan Almodrotenin de bir tarifine yer verdim.   

Kıymalı Kabak Yemeği
Kıymalı kabak yemeği doyurucu ve kalorisi çok düşük bir yemektir.


3 kabak (küçük kesilmiş)
½ demet dereotu (ince doğranmış)
200 gr kıyma
2 domates (küp kesilmiş ya da rende)
1 soğan (rende ya da küp kesilmiş
Bir tencereye kıyma ve soğanlar koyulur ve kıymanın kendi yağı ile soğanlar kavrulur. Ardından kesilmiş kabak, rende domates tencereye eklenir. Üstüne 2 bardak su ve 1 tutam tuz atılır ve pişirilir. Pişmeye yakın dereotu eklenir ve tamamen piştiğinde yemeğe hazırdır.

Kıymalı Kabak Dolması
Kıymalı kabak dolması domates ve biber dolması ile de çeşitlendirilebilir. 


Malzemeler
2 kabak (ortadan 2’ye ayrılır- büyüklüğüne göre 3’e de olabilir)
250 gr kıyma
2 domates (rende)
2 domates (içi çıkarılmış)
2 dolmalık biber

Kabakların dışı soyulur. içleri çıkartılır. Ayrı bir kapta kıyma, 1 tutam tuz ve 1 tutam karabiber yoğrulur. İsteğe bağlı pirinç de eklenebilir. (Ancak diyet zamanı eklenmemesi önerilir)ç Kabakların içine yoğrulan kıyma yerleştirilir ve tencereye eklenir. Aynı işlem domates ve biber için de uygulanır. Tencereye 2 bardak su, domates rendesi ve 1 tutam tuz konulur ve iyice pişinceye kadar pişirilir. Bu tarifte yağa gerek yoktur; kıymanın yağı yeterlidir. 

Kabak Böreği – Almodrote
Çeşitli kabak böreği Almodrote tarifleri vardır. Her biri de birbirinden lezzetlidir. Ancak bizim Tali ile favorimiz kayınvalidemin tarifidir. Ancak dikkat etmemiz gereken bir nokta var. Görüldüğü gibi Almodrotenin içinde bol peynir, az un ve yumurta vardır. Bu da aslında sağlıklı ve lezzetli olmasının yanında kalorisi yüksek olduğunu göstermektedir.  Ayrıca çalışanlar için ufak bir tavsiye: ben her zaman kabak böreğini 3 seferlik hazırlıyorum. Hazırladığım diğer 2’sini de freezer’e koyuyorum. Böylece her zaman hazır almodrotem oluyor. Son dakika yemekleri için de çok ideal.


Malzemeler:

3 kabak (rendelenmiş ve suyu sıkılmış))
1,5 çorba kaşığı un
1 yumurta
Bir tutam tuz
1-2 dilim beyaz peynir (küçük kesilmiş)
İstenilen kadar kaşar peyniri (rende) içine ve böreğin üstüne
İsteğe bağlı dereotu

Hepsi bir kapta karıştırılır. Yağlanmış fırına giren kaba koyulur. Üstüne de rendelenmiş kaşar eklenir.  Kaşar peyniri kızarıncaya kadar fırında 200 derecede pişirilir.


Yoğurtlu Kabak Salatası
Kabak salatası diğer pratik yemeklerden biri ancak, çok daha çok meze gibi olduğundan çok fazla doyurucu olduğunu düşünmüyorum.


1 kabak
1 diş sarımsak
1 bardak yoğurt
1 çay kaşığı hardal
1 avuç iç çeviz
1 tutam tuz  
Kabak rendelenir ve sıkılarak suyu çıkarılır. Diğer malzemeler de eklenir ve afiyetle yenilir.

Papucaki
Papucaki ablamdan öğrendiğim çok lezzetli bir tarif. Peynirle yapıldığından diyet zamanı çok terich edilmeyen bir yemektir. Ancak sabaha kahvaltısında peynir yenilmediyse bence hiçbir sakıncası yok. :o)


2 kabak
1 yumurta
1 dilim beyaz peynir
¼ demet dereotu
1 avuç kaşer peyniri

Kabaklar haşlanır. Ardından ortadan boyuna 2’ye bölünür. Kabakların ortası kayık gibi çıkarılır. Çıkartırken uç kısımları yüksek bırakılır ki iç malzeme düşmesin.  Diğer malzemeler bir kapta karıştırılır ve haşlanmış kayık şeklindeki kabakların içine konulur. Ardından fırında 200 derecede üstü kızarıncaya kadar pişirilir.

Ayrıca.....
Kabak yemeklerine ek olarak ızgara kabak ve haşlanmış kabak da eklenebilir. Bunlar aslında hepimizin bildiği basit yemekler ama genelde eşlerimiz, çocuklarımız yemeği tercih etmediğinden yapmayız. Fakat bunları diğer sebzelerle haşlamak ya da ızgara yapmanın yanında güzel bir sosla sunduğumuzda vazgeçilmez yemekleriniz olacağından eminim.  (Izgara için genelde tost makinesini kullanıyorum, tabii bir de yazın mangalda da müthiş oluyor). Sos olarak hazır ya da sizin yapacağınız bir pesto sos, sade ya da baharatlı yoğurt yeterli olacaktır.
 
haşlanmış sebzeler


Bu kabak yemekleri benim genelde yaptıklarım.Diğer yaptığım 1-2 kabak yemeği de sıcak badem ve kabaklı salata, kabak ve patlıcanlı tavuk, kabaklı-milföylü kolay pizza. Ancak bunlar kalorileri yüksek olan tarifler, her zaman yapılmasını önermem. 

Sıcak badem ve kabaklı salata

kabak ve patlıcanlı tavuk 

 Bunların dışında kabak çorbası, kabak graten, zeytinyağlı kabak yemeği, içinde kabak olan bir türlü yemeği gibi çeşitli tarifler de vardır... Zamanla denediklerimi eklerim.