Her hafta yazmayı planlarken yine kısa bir ara verdim. Umuyorum uzun bir yazı şimdilik tatmin edici olur:))
Anneannem,annem, ablam ve kayınvaldeme paylaştıkları yemek tarifleri için çok teşekkür ediyorum. Ayrıca eşime desteği ve her yemek öncesi dur fotoğrafını çekmedik diyerek onu beklettiğim için teşekkür ediyorum. :o)
Genelde diyet listelerinde belirli bir gramajda et yazar. Bu
etler bazı doktorlara göre haşlanmış kırmızı et, tavuk, balık, yumurta veya
peynir olarak değiştirilebilir derler. Ancak benim doktoruma göre et denildiğinde
peynir ile değiştirmemeye çalışmamız gerekir (başka seçeneğimiz yoksa). Her birinin
protein değeri farklıdır ve sabahları yediğimiz peynir dışında diğer
proteinlere de vücudumuzun ihtiyacı vardı. Bu sebeple diyet yaparken etlerin
önemini anladım ve etleri haşlama dışında ne şekilde kullanacağıma dair çok
kafa yordum. Fark ettim ki etli sebze yemekleri tok tutma açısından çok işe
yarıyor. Bu süreçte Tali’nin etli yemeklerdense kıymalı yemekleri tercih etmesi
ile kıymalı sebzelere yöneldim.
Neredeyse haftada bir kıymalı kabak yemeği yaptım ve eşimle
benim favorilerimizden biri oldu. Böyle bir yemekle güzel bir salata ve bir
kase yoğurt ile hem doyurucu hem de kolay oluyor. Özellikle de iş sonrası yemek
hazırlamanın zorluğunu çalışanlar bilir.
Kabak benim en sevdiğim sebzelerden biridir. Birçok kullanım şekli vardır. Kalorisi
düşüktür ve bence tok tutar. İnternetten
de yaptığım araştırmalara göre bol lifli bir sebze olup bağırsakları tembel
olanlar için de iyi olduğunu öğrendim.
Öncelikle kıymalı kabak tarifini paylaşacağım. Ama bunun dışında da
aşağıda bir çok kabak yemeği tarifi vardır. Seferad yemeği olan Almodrotenin de
bir tarifine yer verdim.
Kıymalı Kabak Yemeği
Kıymalı kabak yemeği doyurucu
ve kalorisi çok düşük bir yemektir.
½ demet dereotu (ince doğranmış)
200 gr kıyma
2 domates (küp kesilmiş ya da rende)
1 soğan (rende ya da küp kesilmiş
Bir tencereye kıyma ve soğanlar koyulur ve kıymanın kendi
yağı ile soğanlar kavrulur. Ardından kesilmiş kabak, rende domates tencereye
eklenir. Üstüne 2 bardak su ve 1 tutam tuz atılır ve pişirilir. Pişmeye yakın
dereotu eklenir ve tamamen piştiğinde yemeğe hazırdır.
Kıymalı Kabak Dolması
Kıymalı kabak dolması domates ve biber dolması ile de çeşitlendirilebilir.
Malzemeler
2 kabak (ortadan 2’ye
ayrılır- büyüklüğüne göre 3’e de olabilir)
250 gr kıyma
2 domates (rende)
2 domates (içi
çıkarılmış)
2 dolmalık biber
Kabakların dışı soyulur.
içleri çıkartılır. Ayrı bir kapta kıyma, 1 tutam tuz ve 1 tutam karabiber
yoğrulur. İsteğe bağlı pirinç de eklenebilir. (Ancak diyet zamanı eklenmemesi
önerilir)ç Kabakların içine yoğrulan kıyma yerleştirilir ve tencereye eklenir.
Aynı işlem domates ve biber için de uygulanır. Tencereye 2 bardak su, domates
rendesi ve 1 tutam tuz konulur ve iyice pişinceye kadar pişirilir. Bu tarifte
yağa gerek yoktur; kıymanın yağı yeterlidir.
Kabak Böreği – Almodrote
Çeşitli kabak böreği Almodrote tarifleri vardır. Her biri de
birbirinden lezzetlidir. Ancak bizim Tali ile favorimiz kayınvalidemin tarifidir.
Ancak dikkat etmemiz gereken bir nokta var. Görüldüğü gibi Almodrotenin içinde
bol peynir, az un ve yumurta vardır. Bu da aslında sağlıklı ve lezzetli
olmasının yanında kalorisi yüksek olduğunu göstermektedir. Ayrıca çalışanlar için ufak bir tavsiye: ben
her zaman kabak böreğini 3 seferlik hazırlıyorum. Hazırladığım diğer 2’sini de
freezer’e koyuyorum. Böylece her zaman hazır almodrotem oluyor. Son dakika
yemekleri için de çok ideal.
Malzemeler:
3 kabak (rendelenmiş ve
suyu sıkılmış))
1,5 çorba kaşığı un
1 yumurta
Bir tutam tuz
1-2 dilim beyaz peynir
(küçük kesilmiş)
İstenilen kadar kaşar
peyniri (rende) içine ve böreğin üstüne
İsteğe bağlı dereotu
Hepsi bir kapta
karıştırılır. Yağlanmış fırına giren kaba koyulur. Üstüne de rendelenmiş kaşar
eklenir. Kaşar peyniri kızarıncaya kadar fırında 200 derecede pişirilir.
Yoğurtlu Kabak Salatası
Kabak salatası diğer
pratik yemeklerden biri ancak, çok daha çok meze gibi olduğundan çok fazla
doyurucu olduğunu düşünmüyorum.
1 kabak
1 diş sarımsak
1 bardak yoğurt
1 çay kaşığı hardal
1 avuç iç çeviz
1 tutam tuz
Kabak rendelenir ve sıkılarak suyu çıkarılır. Diğer
malzemeler de eklenir ve afiyetle yenilir.
Papucaki
Papucaki ablamdan öğrendiğim çok lezzetli bir tarif. Peynirle
yapıldığından diyet zamanı çok terich edilmeyen bir yemektir. Ancak sabaha
kahvaltısında peynir yenilmediyse bence hiçbir sakıncası yok. :o)
2 kabak
1 yumurta
1 dilim beyaz peynir
¼ demet dereotu
1 avuç kaşer peyniri
Kabaklar haşlanır. Ardından ortadan boyuna 2’ye bölünür.
Kabakların ortası kayık gibi çıkarılır. Çıkartırken uç kısımları yüksek
bırakılır ki iç malzeme düşmesin. Diğer
malzemeler bir kapta karıştırılır ve haşlanmış kayık şeklindeki kabakların
içine konulur. Ardından fırında 200 derecede üstü kızarıncaya kadar pişirilir.
Kabak yemeklerine ek olarak ızgara kabak ve haşlanmış kabak
da eklenebilir. Bunlar aslında hepimizin bildiği basit yemekler ama genelde
eşlerimiz, çocuklarımız yemeği tercih etmediğinden yapmayız. Fakat bunları
diğer sebzelerle haşlamak ya da ızgara yapmanın yanında güzel bir sosla
sunduğumuzda vazgeçilmez yemekleriniz olacağından eminim. (Izgara için genelde tost makinesini
kullanıyorum, tabii bir de yazın mangalda da müthiş oluyor). Sos olarak hazır
ya da sizin yapacağınız bir pesto sos, sade ya da baharatlı yoğurt yeterli
olacaktır.
haşlanmış sebzeler
Bu kabak yemekleri benim genelde yaptıklarım.Diğer yaptığım 1-2 kabak yemeği de sıcak badem ve kabaklı salata, kabak ve patlıcanlı tavuk, kabaklı-milföylü kolay pizza. Ancak bunlar kalorileri yüksek olan tarifler, her zaman yapılmasını önermem.
Sıcak badem ve kabaklı salata
kabak ve patlıcanlı tavuk
Bunların dışında
kabak çorbası, kabak graten, zeytinyağlı kabak yemeği, içinde kabak olan bir
türlü yemeği gibi çeşitli tarifler de vardır... Zamanla denediklerimi eklerim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder