11 Eylül 2013 Çarşamba

Gül Şeklinde Elmalar

Geçtiğimiz hafta "Rosh-Hashana" yani İbrani takvimine göre Yeni Yılı kutladık. Yahudilikte bayramlar kalabalık aile sofraları ile kutlanır. Sinagoga gitmek, dua etmek ve tabii ki ailece keyifli, leziz ve uzun uzun yemek yemek..
Bayram sofralarında geleneksel olarak yer alan çeşitli yemekler vardır. Rosh-Hashana için elma-bal, nar, hurma ve balık başı sofranın olmazsa olmazlarıdır. Elma-bal ya da elma reçeli/tatlısı iyiliklerle dolu, keyifli bir yılı simgeler; nar bereketi ve balık başı ise aile reisini ya da yeni yılın başlangıcını..
Yahudilikte kutsal olan hala ekmeği (nasıl yapıldığına buradan ulaşabilirsiniz: http://mutfagimvebenaylin.blogspot.com/2013/02/hala-ekmegi-bread-ilk-evlendigim-zaman.html) sene döngüsünü temsil etmesi açısından bu bayramda yuvarlak yapılır. Masada olan diğer geleneksel yemeklerin (hurma, pırasa ve pazı) bulundurulma sebebi ise İbranice anlamlarının düşmanlarımız yok olsun kelimesi ile benzeşmesidir.

Tüm yemekler yendikten sonra sıra gelir bu leziz sofranın tatlı kısmına.. Ailemde kaşerut kurallarına dikkat edenler olduğu için bu sene tatlı için biraz kafa yordum ve farklı bir şey denemek istedim. Kaşerut kurallarına göre et yenildikten sonra 6-8 saat arası süt içeren bir şey yenilemez. Ayrıca bu kadar çok yemek yendikten sonra baklava gibi ağır bir tatlı da servis etmek istemedim. Sonuçta elmayı da kullanarak yeni ve bir o kadar da leziz bir tatlı yarattım.Hatta yanında bir top dondurma ile lezzetini arttırmak da mümkün.

Malzemeler:
4 elma 
1 adet yufka 
1 çorba kaşığı toz şeker 
1 çorba kaşığı tarçın 

Yapılışı:
Elmalar ince yuvarlak dilimler halinde kesilir. Fırın tepsisine yerleştirilir ve üstlerine şeker serpilir. 200 dereceye ayarlanmış fırında 5 dakika pişirilir. Elmalar yumuşar ve suyunu bırakır. Yufkalar uzun şeritler olacak şekilde kesilir. Şeritlerin üstüne elmalar dizilir ve rulo sarılır böylece gül şekli verilir. Gül şeklindeki elmalar fırın kabına konulur ve üstlerine tarçın serpilip tekrar fırına 10 dakika ısıtmaya konulur. Fırından çıkartıldıktan sonra biraz pudra şekeri  ile süslenip servis edilir. 

Herkese sağlıklı, mutlu, kahkahalarla dolu bir yıl dilerim.. Shana Tova Umetuka!
Keyifli ve afiyetli sofralarınız olsun. :o)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder