9 Aralık 2013 Pazartesi

Pancar Turşusu


Turşu limonla mı sirke ile mi yapılır? Neşeli günler filminde Adile Nasit - Münir Özkul'un kavga konusu olan bu sorunun cevabı benim annem için limon. Babam da bu konuya hiç karışmadığı ve limonlu sevdigi için bizim ailede herşey yolunda:) Annemden ögrendiğim bu turşu yapımını, kendi evimde de yapmaya başladım. Kendi kurduğumuz turşuları yemenin keyfi bir başka oluyor..
Limonlu yapmadığımız turşular da var: pancar turşusu. Sirkeli yemekleri çok sevmesem de (bana hasta olduğumuz zamanlarda ateşi düşürmek için yapılan tedaviyi hatırlatır) sirkeli pancar turşusunu tek geçerim;)
Ufak bir not: Pancar şekerli olmasına rağmen diyet zamanı da yenilebilen çok lezzetli bir sebzedir. Turşu halinde, salatalarda, yoğurtla ya da yemeklerin içine katılabilir. Hatta diğer pancarlı tariflerime de burdan ulaşabilirsiniz. 
http://mutfagimvebenaylin.blogspot.com/2013/05/keci-peynirli-pancar-kulesi.html
http://mutfagimvebenaylin.blogspot.com/2013/05/yogurtlu-pancar.html 



Malzmeler:
4-5 adet pancar
2-3 adet küp şeker
1 çay bardağı sirke
2 bardak su
2 diş sarımsak
1 tutam tuz

Yapılışı:
Pancarlar iyice yıkanır ve kabukları ile düdüklüye konulur. Su, şeker ve tuz eklenerek 10-15 dakika pişirilir (düdüklü öttükten sonra kısık ateşte 13 dakika yeterli benim düdüklümde). Ardından pancarların kabukları soyulur ve dikkatlice istenilen şekilde kesililip bir kaba alınır. Kabın içine sirke, dilimlenmiş sarımsak ve pişen sudan biraz eklenir. Güzelce soğuduktan sonra yenmeye hazırdır. 2-3 hafta bozulmadan buzdolabında kalabilir.

Keyifli ve afiyetli sofralarınız olsun.:o)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder