24 Haziran 2014 Salı

Kısır

Her şeyin salatası yapılır da bulgurun salatası olmaz mı? Hem de yıllardan beri Türk mutfağının klasiklerindendir. Çok sevmeme rağmen nedense yapımı sanki zor göründüğünden bunca yıldır ilk kez denedim. Aslında yapımı çok basitmiş. Hatta doyurucu ve hafif bir salata. Ana malzemesi ince bulgur, domates ve maydanoz olmakla birlikte  farklı malzemeler eklenerek tadına lezzet katılıyor. Antakya yöresinde nar ekşisi atarlarmış ben zaten nar ekşisiz bir kısır düşünemiyorum bile:) Bazı tariflerde yeşillik ve salatalık kullanılsa da benim tercihlerim aşağıdaki malzemelerden yana

Malzemeler:
1 bardak ince bulgur
2 bardak ılık su
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı biber salçası
3-4 adet taze soğan
4-5 adet salatalık turşusu
5-6 adet pancar turşusu
1/2 demet maydanoz 
1/4 demet nane
1 limon 
2-3 çorba kaşığı nar ekşisi 
1 tatlı kaşığı tuz 
1 tutam pul biber
1 tutam kimyon


Yapılışı:
Bulguru bir bardak ılık su ile ıslatıp 10 dakika suda bekletin. Ardından 1 bardak suya salçaları ekleyin ve iyice karıştırığ bulgura ekleyin ve karıştırıp 5 dakika daha bekleyin. Ayrı bir kapta tüm malzemeleri ince ince kesin ve bulgur ile karıştırın. Ardında limon, nar ekşisi, tuz, kimyon ve pulbiberi ekleyin. İşte bu kadar, salatamız hazır. 
Keyifli ve afiyetli sofralarınız olsun.:o)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder