
Ölçüleri ve malzemeleri öğrendim. Hala ekmeğinin özelliği 2 kg unla yapılıyor olması ve boyutları değişmekle birlikte 7-8 adet ekmek çıkıyor. Tüm her şey hazır bir perşembe akşamı yapmaya başladım. Ancak bir türlü hamur kıvamına gelmiyor. 2 kg un bitti, evdeki diğer unu ekledim hala olmuyor. "Taliii olmuyor ne yapalım?" derken Etel'i saat 22.30 gibi aradık ve konuşmaların sonunda anladık ki ben 6 bardak su ölçülerini normal bardakla değil en büyük bardak ile yapmışım. :o) Zaten evleneli 1 ay olmuş olmamış, yok ki normal su bardağım:o) Neyse o saatte Tali çıktı açık bir market aradı buldu ve un aldı. Biz de unları ekledik yaklaşık 3-3,5 kg unla ilk Hala ekmeklerimi yaptım. :o) E bu durumda da ilk yapışımda 15 adet Hala ekmeği oldu :)
Hala ekmeği yaparken işi bazen abarttım; fesleğenli, cevizli ve çikolatalı denemeler de yaptım. Açıkçası fesleğenli ve cevizliler idare eder ama çikolatalı olanlar hafta sonu kahvaltıları için müthiş bir tat oldu.
Tarifimiz şöyle:
1750 gr un (2 kg undan eksilterek )
2 yumurta
1 bardak şeker
2 çorba kaşığı tuz
3' te 1 bardak sıvı yağ
3 poşet kuru maya
6 bardak su
üzerine süs için susam ve çörek otu
Öce mayalar kaba dökülür. İçine şekerden
biraz eklenir. 1 bardak su dökülür ve bu karışım 15 -20 dakika şişmesi için
bekletilir. Bu karışıma yumurtaların sarısı eklenir ve her şey tek tek
karıştırılır. En son un eklenir. 1 kilo un paketi tamamen boşaltılır ve kalan
un azar azar hamur kıvamı ele yapışacak şekilde oluncaya kadar eklenir.
Oluşan hamur 1 saat kadar kalorifer yanında şişmesi için bekletilir.
Ardından Hala ayrım işlemi yapılır.
Hala ayırmak demek bir avuç hamuru elinde iken "beraha-dua" söylenir
ve o parça folyo sarılır ve yakılır.
Hamurlardan 3'lü örgüler için eşit toplar
hazırlanır. Ardından onlar yılan gibi yapılır ve örgüler hazırlanır. Hazırlanan
ekmeklerin üstüne yumurtaların beyazı ve susam ve/veya çörek otu eklenir; yağlı
kağıt serilmiş tepsiye yerleştirilir.
Tüm ekmekler hazırlandıktan sonra tepsi
fırına konulur. Önce en yüksek derece 5 dakika kadar sonrasında 200
derecede 25-30 dakika pişirilir.
Not: Hala ekmeklerini pişirdikten sonra buzluğa koyuyorum ve her cuma sabahı ortaya çıkartıp soframıza koyuyoruz:)
Afiyetli ve keyifle dolu Şabat sofralarınız olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder