Çocukluğumdan beri reçelin kahvaltıda ayrı bir yeri vardır benim için. Güzel bir kahvaltının ardından bir dilim ev yapımı reçelli ekmeği hiçbir şeye değişmem. Hatta o kadar reçel severim ki diyet zamanı doktora hep reçel hakkımın olup olmadığını sorarım, 1 çay kaşığı kadar ara sıra yenilmesinde sakınca olmadığını bilir pişman olmadan yerim.:o)
Ev reçeli kültürü bizde annemden başlar. Evde reçeli bile olsa her mevsim yeni çıkan meyvelerden reçel yapar. Özellikle reçel yapım sıklığı yaz meyveleri ile artış gösterir. Annem de anneannem gibi birçok reçel yapar. Hatta anneme göre öylesine bir misafirliğe giderken bir kavanoz reçel götürmek güzel bir davranıştır. Annem bu ayrıca reçel yaptığında azıcık abartır 3-4 kavanoz hazırlar böylece hem hediye verebilir hem aile fertlerine dağıtabilir hem de meyvenin bir sonraki mevsimine kadar o reçele sahip olabiliriz. Ablam da evde reçel yapma geleneğini sürdürür. Hatta o işi biraz ilerletti güneşte bekletip reçel yaptığı da oldu. Bana gelince ailenin diğer bayanlarından farkım olduğu söylenemez; vişne reçeli, kayısı reçeli, kırmızı erik reçeli şuana kadar denediklerimdem.
Yaz aylarında annemden her zaman yeşil erik reçeli isterim, bahçeden topladığımız erikleri bu şekilde değerlendirmeye bayılırım. Geçtiğimiz günlerde bizi bahçede de kırmızı erik ağacı olduğunu fark ettim ve eriklerimi topladım. Baktım ki elimde 3 kiloya yakın erik var reçel denemesi yapmaya karar verdim. Yeşil erik ne kadar ekşi ise kırmızı erik o kadar tatlı oldu.
Reçel yapımı çok kolay olmakla beraber pişerken evde bıraktığı koku da harika, dışarıdan almak yerine denemenizi kesinlikle tavsiye ederim.
Malzemeler:
1,5 kilo kırmızı erik
2 bardak su
750 gr şeker
1 limon
Yapılışı:
Erikler bir tencereye konulur ve 2 bardak su ile kaynatılır. Yumuşadıklarında erikler tel süzgece alınıp tencerenin üstüne yerleştirilir ve tahta kaşık yardımı ile ezilir. Böylece eriklerin kabukları ve çekirdekleri süzgeçte kalır iç kısmı su ile karışır. Bu işlem bittiğinde tencereye şeker ve 1 limon eklenir ve kaynamaya bırakılır. İstenilen kıvam elde edildiğinde reçel kavanozlara aktarılır ve soğumaya bırakılır.
Keyifli ve afiyetli sofralarınız olsun. :o)
Reçelinize bayıldım. olsa da yesek...Bloğunuzu beğenerek takip ediyorum.Blogda yeniyim.
YanıtlaSilSizi de benim bloğuma mutlaka beklerim.
http://lezzettaneleri.blogspot.com/