31 Ekim 2014 Cuma

Meyveli Ispanak Salatası

Ispanağı Tali'ye sevdirmeyi sonunda başardım. Evet yemeğini sevmeyebilir ama ıspanak yemeği dışında her halini sever oldu. Hatta ıspanak salatası mı yoksa yeşil salata mı yapayım diye sordum geçenlerde ve ıspanak cevabını aldım:) Zafer benim :)

Diyet yapanlar bilirler meyve şeker içerdiğinden listelerde 1-2 porsiyondan fazla bulunmuyor. Benim doktorumun listesinde bu daha da az ve sadece 100 gr hakkım var. Ben de bazen 100 gr meyve mi biraz çeşitlendirip salatalarda kullanıyorum. Bu şekilde hem farklı salatalar elde ediyorum hem de meyvenin miktarını aşmadan çeşitlendirebiliyorum. Öğün olarak 100 gr karışık meyve yemek nerdeyse gereksiz oluyor. (1 dilim elma, 1 kayısı, 1 yabanmersini gibi..)

Malzemeler: (3-4 kişilik bir salata)
1/2 yeşil elma
5-6 yaban mersini
1/2 mandalina
3-4 ceviz
yıkanmış ıspanak
1/2 limon
1 tutam tuz
Nar ekşisi

Yapılışı:
Ispanak iyice yıkanır ve doğranır. İçine meyveler kesilip atılır. Limon, tuz ve nar ekşisi atılıp iyice karıştırılır. 10-15 dakika ıspanağın sosu çekmesi için beklenir ve yenmeye hazırdır.
Keyifli ve afiyetli sofralarınız olsun.:o)



22 Ekim 2014 Çarşamba

Lahana Salatası

Sonbaharın gelmesi ile manavlarda yerini alan büyük (beyaz) lahanalar "beni al, beni al" diye bakarken ben de bu kadar büyük lahanayı ne yapacağım diye hep düşünürüm. Ardından manavda paylaşmak isteyen olur mu, yarım alsam gibi soruları sorarım ve neyse en küçüğünden olsun bari derim ve kocaman lahanayı eve götürürüm. Bol lahanalı günlere hoş geldiniz.:o)
Öncelikle ufak bir öneri; eğer kapuska seviyorsanız ya da lahana çorbası lahanayı güzelce yıkadıktan ve kestikten sonra kilitli poşetlerde buzluğa kaldırabilirsiniz. 

Ben lahana ile birçok salata çeşidi yaparım. Lahanayı kesip yıkayp sirkeli-tuzlu suda bekletirim ve sonra iyice kuruturup. Güzel cam bir saklama kabında 5-6 gün saklarım. Böylece iş çıkışı eve her geldiğimde salata için hazır lahanam olur. 

Malzemeler:
1 kaşık süzme yoğurt
1 kaşık yoğurt
Lahana (istenilen kadar)
Kırmızı lahana (istenilen kadar)
1 havuç (rendelenmiş)
1/2 çay kaşığı hardal
1 diş sarımsak 
1 tutam  tuz

Not: Eğer salatanın kalorisine dikkat etmiyorsanız kuru üzüm, ceviz ve yaban mersini bu salataya çok yakışıyor. 

Yapılışı: 
Tüm malzemeler karıştırılır ve servis edilir. 

Keyifli ve afiyetli sofralarınız olsun.:o)