24 Haziran 2014 Salı

Kısır

Her şeyin salatası yapılır da bulgurun salatası olmaz mı? Hem de yıllardan beri Türk mutfağının klasiklerindendir. Çok sevmeme rağmen nedense yapımı sanki zor göründüğünden bunca yıldır ilk kez denedim. Aslında yapımı çok basitmiş. Hatta doyurucu ve hafif bir salata. Ana malzemesi ince bulgur, domates ve maydanoz olmakla birlikte  farklı malzemeler eklenerek tadına lezzet katılıyor. Antakya yöresinde nar ekşisi atarlarmış ben zaten nar ekşisiz bir kısır düşünemiyorum bile:) Bazı tariflerde yeşillik ve salatalık kullanılsa da benim tercihlerim aşağıdaki malzemelerden yana

Malzemeler:
1 bardak ince bulgur
2 bardak ılık su
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı biber salçası
3-4 adet taze soğan
4-5 adet salatalık turşusu
5-6 adet pancar turşusu
1/2 demet maydanoz 
1/4 demet nane
1 limon 
2-3 çorba kaşığı nar ekşisi 
1 tatlı kaşığı tuz 
1 tutam pul biber
1 tutam kimyon


Yapılışı:
Bulguru bir bardak ılık su ile ıslatıp 10 dakika suda bekletin. Ardından 1 bardak suya salçaları ekleyin ve iyice karıştırığ bulgura ekleyin ve karıştırıp 5 dakika daha bekleyin. Ayrı bir kapta tüm malzemeleri ince ince kesin ve bulgur ile karıştırın. Ardında limon, nar ekşisi, tuz, kimyon ve pulbiberi ekleyin. İşte bu kadar, salatamız hazır. 
Keyifli ve afiyetli sofralarınız olsun.:o)

11 Haziran 2014 Çarşamba

Yoğurtlu Kabak Salatası

Kim havuç/kabak rendelemeyi sever?
Ben şahsen rendeleme işlemini çok sevmiyorum ama rendeleyerek kullanılan birçok yemek yapıyorum. Bu sebeple de robotumun rende apartı benim kurtarıcım.:o) Bazen 3-4 havucu aynı anda rendeleyip cam kapta saklıyorum ve böylece 3-4 gün için hazır rendelenmiş havuç salatam oluyor. Hazır robotu ortaya çıkartmışken evde de kabağım varsa 2 kabak rendeleyip bir de kabak salatası yaptığımda bir yemek daha hazır oluyor.
Farklı çeşitlerde kabak salataları yapılabilir. Tariflerini de yakında paylaşacağım. Bugünkü ise yoğurtlu kabak salatası. Aslında daha önce kabak başlığı altında bahsetmiştim; 1-2 değişiklikle tekrar karşınızda.

Malzemeler:
2 kabak
1 diş sarımsak
2 kaşık süzme yoğurt
1 çay kaşığı hardal
1 avuç iç çeviz  
1 tutam tuz
1/2 demet dereotu 


Yapılışı:
Kabak rendelenir ve sıkılarak suyu çıkarılır. Diğer malzemeler de eklenip karıştırılır ve afiyetle yenilir.


Keyifli ve afiyetli sofralarınız olsun.:o)