19 Nisan 2014 Cumartesi

Pesah Kahvaltısı- Meyveli Matsa Gevreği

Kahvaltımı domates, salatalık ve peynirsiz yapamam diyen ben....
Hem sabahları hazırlaması pratik hem de her sabah peynir,domates, salatalık ve biber yemekten sıkıldığım için  mısır gevreği /cornflakes, granola, nesfit, müsli son zamanlarda kahvaltıda tercih ettiğim seçenekler arasında. 
Pesah'ın gelmesi ile de bu tercihimi nasıl devam ettiririm diye düşünürken ortaya bu çıktı. Yanında taşımalık ve işte de rahatça yiyebildiğim için bu seneki favori yemeğim diyebilirim.:)
Ayrıca herkes bilir ki matsa biraz kabızlık yapabiliyor bu sebeple içine atacağınız kuru kayısı hem lezzeti arttıracaktır hem de mideye iyi gelecektir. :)

Malzemeler
3 adet matsa (kepekli matsa kullanılabilir)
4-5  adet ceviz (kesilmiş)
1 cay kaşığı esmer şeker
1 cay kaşığı bal
1 tutam tuz 
2-3 adet kuru kayısı 
1 tatlı kaşığı yaban mersini 
1/2 bardak süt (isteğe göre)

Yapılışı:
Kuru kayısı ve cevizler kesilir. Matsa ufak parçalara bölünür. Matsa, bal, şeker, tuz ve cevizler karıştırılıp bir tepsiye dizilir ve fırında 5-10 dakika karıştırılarak rengi değişene kadar pişirilir. Fırından çıkarılınca kesilir ve kuru meyveler eklenerek karıştırılır.  İsteğe bağlı olarak yerken süt eklenir. 
Keyifli ve afiyetli sofralarınız olsun.:o)


Pesah'ta Ispanaklı Lazanya


Pesah yani hamursuz bayramının en güzel yani ailelerimizle bir araya geldiğimiz ilk 2 gecedir. Kalabalık sofraları birbirinden leziz yemekler zenginleştirir. Salatalar, börekler, pırasa köfteleri, et-balık, sebzeler... Ardından da tatlı sofraları ve uzun muhabbetler ile devam eder. Bu 2 geceden sonra herkes "çok yedim, pesah boyunca yemek yememeliyim" der. Tabii işler böyle yürümez Yemek yemeğe devam ederiz ama kızartmalardan ve böreklerden uzak durmaya çalışırız. Ben de farklı bir şey yapmak istedim. Ispanaklı börek yemektense ıspanaklı lazanyayı yaptım ve lezzetli bir yemek ortaya çıktı. Hatta börek gibi ara sıcak değil ana yemek oldu.

Malzemeler:

5 adet matsa
500 ml süt
1 yumurta
500 gr doğranmış ıspanak
2 kaşık hamursuz unu
3 kaşık sıvı yağ
1 kase rendelenmiş kaşer peyniri
1 kase ufalanmış beyaz peynir

Yapılışı:

Öncelikle sıvı yağ ve 400 ml süt karıştırılıp ısıtılır ve içine hamursuz unu konulup iyice pişirilir. Ardından yıkanmış ve doğranmış olan ıspanak beşamel sosun içinde pişene adar kavrulur. Ayrı bir kapta 100 ml süt ve 1 yumurta çırpılır. Pişen ıspanağa beyaz peynir ve kaşer peynirinin bir kısmı eklenir ve karıştırılır. Bir fırın tepsisine 1 adet matsa konulur ve üstüne süt-yumurta sürülüp ıspanaklı karışımdan biraz konulur. Ardından tekrar matsa konulup işlem matsa ve ıspanak bitinceye kadar devam edilir. En sonda matsa ile bitirilir ve ayrılan kaşer peyniri üstüne serpilir. Fırında 180 derecede 20 dakika pişirilir ve servis edilir.

Keyifli ve afiyetli sofralarınız olsun.:o)

7 Nisan 2014 Pazartesi

Yeşil Krep


Tuzlu mu tatlı mı istersiniz? Krep yaparken biraz tuz eklersek tuzlu, şekeri daha çok tutarsak da tatlı olabiliyor. Bazen de hem tuz hem şeker oranını aynı tutarak pişirdikten sonra içini herkesin istediği gibi doldurabilir.
Ben bu sefer sade kreplerden farklı bir şey yapmak istedim. Elimde biraz pazı vardı ve canım dürüm çekiyordu. Ben de ıspanakla bildiğim krep tarifini pazılıya çevirdim ve içine istediğim malzemeleri sardım.  Böylece yeşil bir krep elde ettim ve hem sağlıklı hem de lezzetli oldu.

Malzemeler:
1 yumurta
1 nescafe bardağı süt
1 nescafe bardağı un
1 tutam tuz
4-5 yaprak pazı

Yapılışı:
Tüm malzemeler karıştırılır ve blenderdan geçirilir. Krep tavasında krepler hazırlanır. Ardından istenilen malzemeler içine eklenir:)

Keyifli ve afiyetli sofralarınız olsun.:o)