24 Mart 2014 Pazartesi

Kepekli Börekitas

Hmmm mis gibi bir börekitas eminim ki birçok Yahudi evinde pişmiştir kesin.... Fırından yayılan kokusuna karşı koymak neredeyse imkansız... O kadar lezzetli ki son dönemlerde Kahve Dünyası gibi bazı cafelerin listesinde bile "börekitas" yer almıştır.
Patlıcanlısı veya peynirlisi olan börekitasları bir de kepekli unla denemenizi tavsiye ederim. Lezzetinde hiçbir değişiklik yok ama daha sağlıklı.:)

Malzemeler:
Hamuru için:
200 ml sıvı yağ
100 ml su
1 çay kaşığı tuz
380 gr kepekli un

İç harcı
1 küçük boy patates
100 gr rendelenmiş kaşar peyniri
2 yumurta
1 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber

Üstü için:
Keten tohumu
Çörek otu

Yapılışı:
Önce iç harcı için patates soyulur ve haşlanır ve diğer malzemelerle karıştırılır. Hamur için tüm malzemeler karıştırılır ve 20 dakika sterece sarılı bekletilir. Ardından hamur açılır ve bir kahve fincanı ile yuvarlaklar kesilir ve malzeme konulu ve hamur 2'ye katlanır ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Üstlerine isteğe bağlı olarak keten tohumu  ya da çörek otu serpilir. 180 derecelik fırında 35-40 dakika pişirilir.
Keyifli ve afiyetli sofralarınız olsun.:o)

14 Mart 2014 Cuma

Pazı Dolma

Pazı sarma annemin sıklıkla yaptığı çok lezzetli bir dolma çeşididir. Açıkçası birçok farklı tarif vardır ama annemin tarifi benim için en güzelidir. İçinde pirinç, yağ gibi kalori yapan bir malzeme içermediği için de gönül rahatlığı ile yiyorum.:)
Tabii itiraf etmeliyim ki sarması biraz zahmetlidir ama bu lezzete değiyor.

Malzemeler:
1 demet pazı 
400 gr kıyma 
1 tatlı kaşığı kuru nane
2 domates rendesi 
1 tutam tuz 
1tutam karabiber 
2 bardak su 
1 tencere kaynar su 

Yapılışı:
Öncelikle pazılar kaynayan suyun içinde yumuşaması için bekletilir. Bir kapta kuru nane, tuz, kıyma ve biber yoğurulr. Pazılar yumuşadıktan sonra içlerine kıyma harcı koyularak sarılır. Pişirilecek olan tencereye dizilirler ve üstlerine domates rendesi ve 2 bardak su eklenerek pişirilir. 
Keyifli ve afiyetli sofralarınız olsun.:o)

3 Mart 2014 Pazartesi

Ev Yapımı Nefis Miniburgerler

Kilo almada birçok sebep vardır ama bence bunların en önemlisi yenilen fastfoodlardır. Özellikle hSuper Size Me hamburger menülerinin ne kadar zarar verdiğini anlatan çok başarılı bir film.

Hamburger menülerinin ne kadar tehlikeli olduğunu söylememe gerek bile yok.
Peki ya hamburger hiç mi yememek lazım. Tabii ki hayır iyi yapıldığından emin olduğumuz bir hamburgeri yemenin ve tabii ki bunu abartmamanın hiç bir sakıncası yok. :o)

Ben de bir arkadaşıma verdiğim bir sözden yola çıkarak evde ilk kez hamburger yaptım. Kendisi Yahudilikte olan kosher kurallarına göre beslendiği için dışarıda hamburger yemesi imkansız. Biz de evde yaptık ve hep birlikte yedik.

Hamburgerlerin tarifine geçmeden önce şunu belirtmeliyim, hamburgerlerin yanında patates cipsine yer vermedik. Hamburgerlerimizi lezzetlendirirken karamelize soğan, mantar sote, ızgara ananas ve çeşitli soslar kullandık. Ayrıca hamburgerlere yeşillik, turşu ve domates ekledik. Siz de köftenizi hazırladıktan sonra istediğiniz malzeme ile hamburgerinizi süsleyebilirsiniz. Ekmek olarak daha küçük porsiyonlar ve daha çeşitli yemek adına pastanelerdeki ufak sandvich ekmeklerini tercih ettik.

Hamburger köftesi:
Malzemeler:
500 gr kıyma
1 soğan
1çay kaşığı hardal
1çay kaşığı ketçap
1 tutam tuz
1 tutam karabiber
1 tutam kimyon
1 yumurta
1 diş sarımsak

Yapılışı:
Soğanlar rendelenir (ufak doğrana da bilir) ve tüm malzemeler karıştırılıp istenilen şekil verilir. Izgara tavada pişirilir.