9 Aralık 2013 Pazartesi

Pancar Turşusu


Turşu limonla mı sirke ile mi yapılır? Neşeli günler filminde Adile Nasit - Münir Özkul'un kavga konusu olan bu sorunun cevabı benim annem için limon. Babam da bu konuya hiç karışmadığı ve limonlu sevdigi için bizim ailede herşey yolunda:) Annemden ögrendiğim bu turşu yapımını, kendi evimde de yapmaya başladım. Kendi kurduğumuz turşuları yemenin keyfi bir başka oluyor..
Limonlu yapmadığımız turşular da var: pancar turşusu. Sirkeli yemekleri çok sevmesem de (bana hasta olduğumuz zamanlarda ateşi düşürmek için yapılan tedaviyi hatırlatır) sirkeli pancar turşusunu tek geçerim;)
Ufak bir not: Pancar şekerli olmasına rağmen diyet zamanı da yenilebilen çok lezzetli bir sebzedir. Turşu halinde, salatalarda, yoğurtla ya da yemeklerin içine katılabilir. Hatta diğer pancarlı tariflerime de burdan ulaşabilirsiniz. 
http://mutfagimvebenaylin.blogspot.com/2013/05/keci-peynirli-pancar-kulesi.html
http://mutfagimvebenaylin.blogspot.com/2013/05/yogurtlu-pancar.html 



Malzmeler:
4-5 adet pancar
2-3 adet küp şeker
1 çay bardağı sirke
2 bardak su
2 diş sarımsak
1 tutam tuz

Yapılışı:
Pancarlar iyice yıkanır ve kabukları ile düdüklüye konulur. Su, şeker ve tuz eklenerek 10-15 dakika pişirilir (düdüklü öttükten sonra kısık ateşte 13 dakika yeterli benim düdüklümde). Ardından pancarların kabukları soyulur ve dikkatlice istenilen şekilde kesililip bir kaba alınır. Kabın içine sirke, dilimlenmiş sarımsak ve pişen sudan biraz eklenir. Güzelce soğuduktan sonra yenmeye hazırdır. 2-3 hafta bozulmadan buzdolabında kalabilir.

Keyifli ve afiyetli sofralarınız olsun.:o)

6 Aralık 2013 Cuma

Yoğurtlu Kereviz Salatası

Yoğurtçu, yoğurtçu geldi....Hmmm miss gibi güzel bir yoğurdun yerini heralde hiçbirşey tutamaz. Yoğurdu sade, meyveli, şekerli, iskenderle, ıspanakla, semizotu salatasında, ayran yapımında, cacık olarak ve daha birçok şekilde tüketiyoruz. Tatlı tuzlu her yemekte yoğurt. Çocukken sevmediğim yemekleri yoğurtla karıştırıp daha rahat yerdim, şimdi de öğrencilerime bunu tavsiye ediyorum.  Kerevizle yoğurdun karışımı da aynen böyle birşey! Kereviz sevmeyenlere kerevizi yedirir. Süper bir lezzet ve hazırlaması da çok kolay. Çocuğuna kereviz yedirmek isteyen anne/babalara duyurulur J

Malzemeler:
1 orta boya kereviz
2 kaşık yoğurt
1 çorba kaşığı kırık ceviz
1 diş sarımsak
1/2 çay kaşığı mayonez
1/2 çay kaşığı hardal
1 tutam tuz
Süslemek için:
1 havuç
1 çorba kaşığı yaban mersini
2-3 yaprak nane
Yapılışı:
Kerevizin kabuğu soyulur ve rendelenir. Ardından tüm malzemeler karıştırılır.

Not: bu salatanın içine rende elma çok yakışıyor, isteyenler ekleyebilir.
Keyifli ve afiyetli sofralarınız olsun.:o)

2 Aralık 2013 Pazartesi

Ayşe Fasulye Salatası

Bir taşla iki kuş vurmak buna derim. Aynı anda 2 çeşit yemeği kolayca yapabiliriz.:) Özellikle de çalışanlar için büyük kolaylık. Zeytinyağlı ayşe fasulyesi yapmadan önce 4-5 adet fasulyeyi ayrı haşlarsanız hem salatası hem de yemeği aynı anda hazırlayabilirsiniz. İster 2'sini aynı günde ister ayrı günlerde tüketin.

Salataları çeşitli tutmak diyet zamanı en önemli şeydir. Böylece insan salata yemekten sıkılmıyor. Daha önceden size çalı fasuyesi salatası yazmıştım. Şimdi de çok benzeri olan ayşe fasulyesi salatasının tarifini yazıyorum.
Bu arada ayşe ve çalı arasındaki farkı bazen çok yemekle arası olmayanlar bilemiyebiliyorlar. Çalı daha ince ve uzun olan; ayşe ise daha kısa ve tombik olan:o)

Malzemeler:
5-6 adet fasulye
1 havuç
1-2 adet taze soğan
3-4 kornişon turşu
İstenilen kadar dereotu
1/2 çay kaşığı hardal
1/2 çay kaşığı mayonez
1 limon
1tutam tuz

Yapılışı:
Fasulyeler önce küçük kesilir ve yumuşayıncaya kadar haşlanır. Ardından tüm malzemeler kesilir ve karıştırılır. Limon, hardal, tuz ve mayonez karıştırılıp sos hazırlanır ve fasulyeler ile karıştırılır. Sos ile biraz dinlendirilmeye bırakılınca lezzeti çok daha güzel oluyor.
Keyfli ve afiyetli sofralarınız olsun. :o)