26 Kasım 2013 Salı

Balkabaklı ve Peynirli Tart

Balkabaklı denemelere devam ederken tuzlu bir tart tarifi buldum. Tarifte ufak değişiklikler yaptım ve ortaya değişik bir lezzet çıktı. Güzel bir lezzet olmakla birlikte küçük tutulmasını öneririm.

Malzemeler:
200 gr balkabağı
2 dilim beyaz peynir
1-2 dal biberiye
1/2 kırmızı soğan

Hamur Malzemeleri:
150 gr margarin
2,5 bardak un
1 tutam tuz
2 yumurta

Yapılışı:
Öncelikle hamur için yağ soğukken küp küp kesilir ve yumurta ve tuz ile karıştırılır. Karışan malzemeye yavaş yavaş un eklenir. İstenilen kıvama geldiğinde (kurabiye hamurundan biraz daha sert) streçe sarılıp 30 dakika buzdolabında bekletilir. Hazırlanan hamur iki yağlı kağıt arasına alınır ve oklava ile açılır, tartın içine yerleştirilir. Tartlara çatalla delikler açılır. Hamurun kabarmaması için folyo ile üstü kapatılır ve ağırlık yapması için nohut/kuru fasulye konulur. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında pembeleşinceye kadar pişirilir.
İç harcı için balkabakları küp kesilir üstüne tuz, yağ gezdirilip fırında yumuşayıncaya kadar pişirilir. Balkabakları pişerken soğanlar yapışmayan bir tavada pembeleşinceye kadar kavrulur. Tüm malzemeler hazır olunca karıştırılır ve tart hamurunun üstüne konulur. Fırında 5-10 dakika pişirilir ve üstüne biberiye konularak servis edilir.
Keyifli ve afiyetli sofralarınız olsun.:o)

8 Kasım 2013 Cuma

Balkabağı Çorbası

Yazın bitmesiyle sıcak çorbalar ocaklarda yerlerini buldu. Bazıları için bir kahvaltı, bazıları için bir öğün ve bazıları için de bir başlangıç yemeğidir çorba...  Benim için çorbanın çeşidine göre ve açlık oranıma göre bir öğün ya da başlangıç olabiliyor. Başlangıç olduğunda genelde yarım çorbayı tercih etmeye çalışıyorum. Böylece hem çok kalori almamış oluyorum hem de çorbanın sıcaklığı ve lezzeti ile tatmin oluyorum.
Diyet zamanı doktorum derdi ki vücudumuzu bir havuz gibi düşünmek lazım. Her zaman havuzun suyunun temiz olması ve su seviyesinin normal olması gerekir (ne düşük ne de fazla). Tükettiğimiz sıvı gıdalar ile (çorba, ayran, meyve suları, vb.) hem suyumuz bulanıklaşır hem de kalori alırız. Bunun gerçekleşmemesi için susuzluğumuzu hep su ile gidermemiz gerekir. Çorba da sıvı gıdalar arasında yer aldığından kritik bir yeri vardır diyette. Şöyle ki; çorbayı su yerine içtiğimizde daha az su içebiliyoruz ve havuzumuzun suyu bulanıklaşıyor üstüne üstlük de gelsin kaloriler diyoruz. Bir de bu yanı var çorba yiyelim derken yanında da bol ekmek tüketimi kaloriler için kapıyı sonuna kadar açmak oluyor. Tabii ki bu tabloya bakınca çorba içmek gereksiz gibi gelebilir ama yarım kase ve ekmeksiz ya da sadece bir kase çorba ana yemek yerine neden olmasın. Ben de balkabağı çorbasını ana yemek olarak yanında salata ile servis etmeyi uygun gördüm. :o) 

Malzemeler:
1 kilo balkabağı 
1 adet havuç
1 adet patates
3 su bardağı ılık su 
2 tutam tuz 
1 tutam karabiber (dökme karabiber daha da lezzetli yapacaktır)
2 yemek kaşığı krema (isteğe bağlı)

Yapılışı:
Balkabakları ve diğer sebzeler küp doğranır. Diğer malzemeler eklenir ve düdüklüde pişirilir. Sebzeler yumuşadıktan sonra blenderdan geçirilir. İsteğe bağlı olarak her kaseye 1 çay kaşığı krema eklenir ve servis edilir.