29 Eylül 2013 Pazar

Ton Balık Köftesi

Balık köftesi olur da ton balığı köftesi olmaz mı? Hımm hımmm müthiş olur. Eski çalıştığım işte ton balığı köftesi ile tanıştım. İşte yerken güzeldi ama iş değiştirince tadını özledim ve ben de kendi ton balığı köftemi yarattım. Güzel de oldu; ton ton ton köftedenton:)
Malzemeler:
2 orta boy patates
2 çorba kaşığı mısır
4 adet taze soğan 
160 gr konserve ton balığı
1/4 demet maydanoz
1 tutam tuz
1 tutam karabiber 

Üzeri için: 
1 yumurta 
1 kase galeta unu

Yapılışı:
Patatesler soyulur küp kesilir ve haşlanmaya bırakılır. Soğan ve maydanoz ince doğranır. Bir kaba tüm malzemeler eklenir. Patates ılıklaşınca eklenir ve iyice malzemeler karıtırılıp köfte haline getirilir. Köfteler önce yumurtaya sonra da galeta ununa batırılır. Sıcak ızgarada pişirilir. 

Keyifli ve afiyetli sofralarınız olsun.:o)

27 Eylül 2013 Cuma

Yeşil Mercimek Salatası

Geçtiğimiz günlerde sebzeli mercimek yapmıştım. Ancak mercimekleri haşladıktan sonra farkettim ki elimi biraz bol tutmuşum. Kalan mercimekleri ertesi gün değerlendirmek üzere sakladım ve güzel bir salata yarattım. Afiyetle yiyebilirsiniz.:o)

Malzemeler:
Haşlanmış mercimek
1/2 bardak tane mısır
2 kaşık kesilmiş zeytin
Taze soğan (miktarı isteğe bağlı)
1 salatalık
1 havuç
2-3 turşu
1 limon
1 tutam tuz
1/4 demet maydanoz

Yapılışı:
Tüm malzemeler karıştırılır ve servis edilir.
Keyifli ve afiyetli sofralarınız olsun.:o)

25 Eylül 2013 Çarşamba

Sebzeli Mercimek Eşliğinde Bonfile

Çalışan insanlar için iş çıkışı pratik yemekler hazırlamak çok önemlidir. Ailem ile yaşarken iş çıkışı önüme sıcak bir yemek gelirdi ne zaman yapıldığını düşünmezdim bile. Ancak evlendiğimde yapan kişi ben olunca işler değişti:). İş çıkışı alışveriş sonra da yemek hazırlama ve yemeği yemek biraz zaman alıyor. Izgara tavuk ve et işin kolayına kaçmak gibi olsa da hem sağlıklı hem de pratik. Izgara et/tavuğun yanında bir sebze ya da üstüne güzel bir sos yemeği daha lezzetli hale getiriyor. Bu sefer ise sebze ve sos karışımı bir garnitür hazırladım. Havuç, renlki biber ve mercimekten oluşan bu karışım etle birbirine çok yakıştı.

Malzemeler :
2 dilim et (bonfile /antrikot)
Bir su bardağı yeşil mercimek
2 adet orta boy havuç
1 adet küçük boy kırmızı biber
1 adet yeşil biber
Tuz, karabiber, kekik

Yapılışı :
Eti bir tabakta tuz, karabiber ve kekik ile marine edin. Bir tencerede mercimeği yumuişayıncaya kadar haşlayın. Bir tavada havuç ve biberleri yumuşayıncaya kadar soteleyin. Haşlanmış mercimekleri sebzelere ekleyin. Üstlerine biraz tuz ve karabiber ekleyin. Izgara tavanızı iyice ısıtın ve etleri pişirin. bir tabakta etlerin yanına veya üstüne garnitürünüzü koyup servis edin.
Keyifli ve afiyetli sofralarınız olsun. :o)

19 Eylül 2013 Perşembe

Patlıcanlı Levrek

1 Eylül'de av yasağının bitmesi ile uzun zamandır evde balık pişirmediğimi fark ettim. Birkaç tarif araştırdım ve patlıcanlı balık tariflerine rastladım. Patlıcan ve balık ne alaka gibi gözükse de balık yerken patlıcanı meze olarak yiyoruz, ikisi bir arada olduğunda ise farklı bir tat ortaya çıktı. İşte bu güzel lezzetin sırrı...

Malzemeler:
4 adet patlıcan (pratik olması için hazır köz patlıcan da kullanılabilir)
1 adet kırmızı biber
1 adet yeşil biber
1/2 adet soğan
1 bardak süt
1/2 bardak rendelenmiş kaşar
2 levrek fileto

Yapılışı:
Patlıcanlar közlenir ve bir kaşık ardımı ile içleri çıkartılır. Bir tavada soğan ve biberler biraz pişirilir ve köz patlıcan içine eklenir. biberler ve soğan iyice pişinceye kadar karıştırılır. Ardından süt ve kaşer eklenir. Ayrı bir ızgarada levrek pişirilir. Bir tabağa hazırlanan patlıcan sosu konulur ve üstüne levrekle servis edilir.
Keyifli ve afiyetli sofralarınız olsun.:o)

16 Eylül 2013 Pazartesi

Keçi Peynirli Enginar

İtalya'da enginar likörü (Cynar) yapıldığını biliyor muydunuz? Yok ben o kadarını daha denemedim..:o) Salatasını ve vişneli enginarı denemiştim daha önce.( "Bu blogda ara" kısmına enginar yazarsanız tariflere ulaşabilirsiniz). Bu sefer de keçi peyniri ile karıştırarak güzel bir tat elde ettim.Leziz olmakla birlikte rakının yanında yenilecek mezeler arasına girebilir. :)

Malzemeler:
3 enginar
1 limon
50 gr keçi peyniri
20 gr badem
1-2 diş sarımsak (isteğe bağlı)
1 tutam tuz
1 tutam karabiber
1 çay kaşığı zeytinyağ

Yapılışı:
Öncelikle enginarlar, 1 limonun suyu ve 1 bardak su ile düdüklüde 15 dakika pişirilir ve soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra enginarlar 2-3 parçaya bölünür ve diğer tüm malzemeler ile birlikte robota atılır. İyice karıştıktan sonra servis edilir.
Keyifli ve afiyetli sofralarınız olsun. :o)


13 Eylül 2013 Cuma

Kabak ve Yoğurtlu Kuskus Salatası

Kabak yemekleri kabak tadı verdi diyenler çıkabilir :) Ama kabak yaz kış bulabildiğim için her zaman elimin altında olan ve çok sevdiğim bir sebze. Bu seferki tarifimde kabak yoğunlukta olmasa da lezzetini yemeğe veriyor. Bu tarifimi özel yapan bir başka şey de, #22denSonraYasaklansın diyerek alkol satışının yasaklandığı akşam evde kocamla birlikte #direnrakı deyip kadehlerimizi kaldırırken masamızın yıldızı olması..

Yazılarımı takip edenler bilirler, ceviz pek favorim değildir. Yine de hem yemeklere ayrı bir lezzet katması hem de faydası sebebiyle yemeklere az da olsa katarım.Bu yemeğe de çok yakıştığını düşünüyorum.

Rakı demişken, Yeni Rakı ALA'yı tek geçiyoruz.
Hele ki yanında "Kabak ve Yoğurtlu Kuskus Salatası" olursa tek doubleyle sarhoş olmamak içten bile değil :):)

Malzemeler:
1 çay bardağı kuskus
4 adet kabak
1 çay bardağı su
1 çay bardağı yoğurt
1/2 çay bardağı ceviz
1/4 demet dereotu
1-2 diş sarımsak (isteğe bağlı)
1 çay kaşığı zeytinyağ
1 tutam tuz
1 tutam karabiber

Yapılışı:

Kabaklar rendelenir, su ve kuskus ile birlikte tencerede pişirilir. Kuskuslar yumuşayınca tencereden alınır ve soğumaya bırakılır. Diğer tüm malzemeler karıştırılır ve soğuyan kabak ve kuskus eklenir ve servis edilir.

Keyifli ve afiyetli sofralarınız olsun .:o)

11 Eylül 2013 Çarşamba

Gül Şeklinde Elmalar

Geçtiğimiz hafta "Rosh-Hashana" yani İbrani takvimine göre Yeni Yılı kutladık. Yahudilikte bayramlar kalabalık aile sofraları ile kutlanır. Sinagoga gitmek, dua etmek ve tabii ki ailece keyifli, leziz ve uzun uzun yemek yemek..
Bayram sofralarında geleneksel olarak yer alan çeşitli yemekler vardır. Rosh-Hashana için elma-bal, nar, hurma ve balık başı sofranın olmazsa olmazlarıdır. Elma-bal ya da elma reçeli/tatlısı iyiliklerle dolu, keyifli bir yılı simgeler; nar bereketi ve balık başı ise aile reisini ya da yeni yılın başlangıcını..
Yahudilikte kutsal olan hala ekmeği (nasıl yapıldığına buradan ulaşabilirsiniz: http://mutfagimvebenaylin.blogspot.com/2013/02/hala-ekmegi-bread-ilk-evlendigim-zaman.html) sene döngüsünü temsil etmesi açısından bu bayramda yuvarlak yapılır. Masada olan diğer geleneksel yemeklerin (hurma, pırasa ve pazı) bulundurulma sebebi ise İbranice anlamlarının düşmanlarımız yok olsun kelimesi ile benzeşmesidir.

Tüm yemekler yendikten sonra sıra gelir bu leziz sofranın tatlı kısmına.. Ailemde kaşerut kurallarına dikkat edenler olduğu için bu sene tatlı için biraz kafa yordum ve farklı bir şey denemek istedim. Kaşerut kurallarına göre et yenildikten sonra 6-8 saat arası süt içeren bir şey yenilemez. Ayrıca bu kadar çok yemek yendikten sonra baklava gibi ağır bir tatlı da servis etmek istemedim. Sonuçta elmayı da kullanarak yeni ve bir o kadar da leziz bir tatlı yarattım.Hatta yanında bir top dondurma ile lezzetini arttırmak da mümkün.

Malzemeler:
4 elma 
1 adet yufka 
1 çorba kaşığı toz şeker 
1 çorba kaşığı tarçın 

Yapılışı:
Elmalar ince yuvarlak dilimler halinde kesilir. Fırın tepsisine yerleştirilir ve üstlerine şeker serpilir. 200 dereceye ayarlanmış fırında 5 dakika pişirilir. Elmalar yumuşar ve suyunu bırakır. Yufkalar uzun şeritler olacak şekilde kesilir. Şeritlerin üstüne elmalar dizilir ve rulo sarılır böylece gül şekli verilir. Gül şeklindeki elmalar fırın kabına konulur ve üstlerine tarçın serpilip tekrar fırına 10 dakika ısıtmaya konulur. Fırından çıkartıldıktan sonra biraz pudra şekeri  ile süslenip servis edilir. 

Herkese sağlıklı, mutlu, kahkahalarla dolu bir yıl dilerim.. Shana Tova Umetuka!
Keyifli ve afiyetli sofralarınız olsun. :o)