30 Ağustos 2013 Cuma

Semizotlu Cacık

Yaz aylarının vazgeçilmez serin çorbası cacık bizim evde neredeyse her yemeğin yanında olur. Tali çok sevdiği için ben de yaparım ama arada farklılıklar denerim. Bunlardan biri de cacığa semizotu eklemek. Yalnız benim cacığımın diğer bir özelliği de içine biraz limon sıkmamdır. Farkı bir lezzet verdiğini düşünüyorum. Cacığın lezzetli olmasının diğer bir püf noktası da bence kuru nane yerine nane yaprağı kullanmaktır. Bir de bu nane yaprakları saksımdan koparmam yememeğime lezzet katıyor.

Malzemeler:
1 avuç nane yaprağı 
1/2 demet semizotu 
2 kaşık yoğurt 
1 diş sarımsak 
1/2 limonun suyu 
1 tutam tuz 
2 salatalık 
1 bardak su

Yapılışı:
Salatalıklar küçük kesilir ve üstlerine biraz tuz konulup sıkılır, böylece salatalığın suyu çıkmış olur. Ardından tüm malzemeler eklenir ve karıştırılır. İsteğe bağlı olarak su eklenir ve kıvamı ayarlanır. 
Keyifli ve afiyetli sofralarınız olsun. :o)

21 Ağustos 2013 Çarşamba

Kayısı ve Şeftali Reçelleri

Kayısı Reçeli
Reçellere olan tutkumu yazmıştım daha önce, şimdi de yazın güzel meyvelerinden kayısı ve şeftali reçellerinin  tarifini paylaşacağım. İki meyvenin de yapılışı aynı tabii lezzetleri çok farklı.

Malzemeler:
1 kilo kayısı / şeftali
750 gr şeker
1 limon


Şeftali Reçeli

Yapılışı:
Meyve yıkanır, çekirdekleri çıkartılır ve isteğe göre kesilir. Meyvenin üstüne şeker konulur, limon sıkılır ve pişirilir. Reçel istenilen kıvama geldiğinde kavanozlara doldurulur.  (Kayısının kabuklarını soymaya gerek yoktur, ancak şeftalinin kabukları soyulur.)

Reçelin kıvamını anlamak için çeşitli metotlar. Anneme veya anneanneme sorsam anlarsın ya da göz kararı derler.:) Ben  de biraz göz kararı yapıyorum biraz da internetten bulduğum metodu kullanıyorum. Reçelin şurubundan bir damla bir tabağa damlatıyorum şurup dağılıyosa biraz daha pişiriyorum, dağılmıyorsa olmuştur.

Keyifli ve afiyetli sofralarınız olsun. :o)

19 Ağustos 2013 Pazartesi

Buzluğa Bamya ve Enginar

Sebze yemekleri sağlıklı beslenmenin en önemli adımıdır. Bir çok sebzeyi sevmekle beraber yaz sebzelerine bayılırım. Bamya ve enginar yazın her hafta yemeğe özen gösterdiğim ve kışın da aradığım sebzelerdendir. Dondurulmuş, konserve ve cam kavanozda marketlerde satılmasına rağmen ben kendim dondurup saklamayı tercih ederim.

Geçtiğimiz haftalarda da annem, ablam, anneannem pazardan bol bol bamya aldık. Yeğenim Melin'i de yanımıza alıp hep birlikte bamya ayıkladık. Tahmin edebileceğiniz gibi 5 kız bir araya geldiğinde gır gır şamata. Melin'e de denemesi ve Meyzi'nin sürekli "heyy bakın soyuyor" bağırışları da ayrı bir keyifti. :o)


Pişirmek istediğim zaman da hiç çözülmesini beklemeden 2 adet rendelenmiş domates ve su ile tencerede haşlanmaya bırakılır. 
Keyifli ve afiyetli sofralarınız olsun. :o)