27 Temmuz 2013 Cumartesi

Havuç ve Kabaklı Sufle

Kabaklı yemekler yapmayı her mevsim tercih ederim. Daha önce de uzun bir yazımı sadece kabaklı yemek tariflerine ayırmıştım.
Kabak yemekleri tarifleri için: http://mutfagimvebenaylin.blogspot.com/2013/02/her-hafta-yazmay-planlarken-yine-ksa.html

Bu yemeklerin arasında Seferad yemeği "almodrote" (kabak böreği) menülerimin olmazsa olmazıdır. Geçtiğimiz günlerde kayınvalidemin yaptığı havuçlu almodrote benim bu suflede ilham kaynağım oldu.Hatta hazırladığım karışımları tekli cupcake kalıplarına döktüm ve buzluğa koydum. Böylece evde yemek olmadığında da birer adet sufle, cacık ve salata pratik bir akşam yemeği menüsü olabiliyor.

Malzemeler:
3 kabak
2 havuç
1,5 kaşık un
1 yumurta
1 tutam tuz
1 tutam karabiber
1/2 demet dereotu (isteğe bağlı)
300 gr rendelenmiş kaşar peyniri

Üzeri için:
1 kase rendelenmiş kaşar peyniri
1/2 kase çörek otu

Yapılışı:
Kabaklar ve havuçlar rendelenir. Tüm malzemeler karıştırılır ve kalıplara dökülür. Üstleri kaşar ve çörek otu ile kaplanır ve fırına verilir.
Keyili ve afiyetli sofralarınız olsun.:o)

10 Temmuz 2013 Çarşamba

Kırmızı Erik Reçeli

Çocukluğumdan beri reçelin kahvaltıda ayrı bir yeri vardır benim için. Güzel bir kahvaltının ardından bir dilim ev yapımı reçelli ekmeği hiçbir şeye değişmem. Hatta o kadar reçel severim ki diyet zamanı doktora hep reçel hakkımın olup olmadığını sorarım, 1 çay kaşığı kadar ara sıra yenilmesinde sakınca olmadığını bilir pişman olmadan yerim.:o)



Ev reçeli kültürü bizde annemden başlar. Evde reçeli bile olsa her mevsim yeni çıkan meyvelerden reçel yapar. Özellikle reçel yapım sıklığı yaz meyveleri ile artış gösterir. Annem de anneannem gibi birçok reçel yapar. Hatta anneme göre öylesine bir misafirliğe giderken bir kavanoz reçel götürmek güzel bir davranıştır. Annem bu ayrıca reçel yaptığında azıcık abartır 3-4 kavanoz hazırlar böylece hem hediye verebilir hem aile fertlerine dağıtabilir hem de meyvenin bir sonraki mevsimine kadar o reçele sahip olabiliriz. Ablam da evde reçel yapma geleneğini sürdürür. Hatta o işi biraz ilerletti güneşte bekletip reçel yaptığı da oldu. Bana gelince ailenin diğer bayanlarından farkım olduğu söylenemez; vişne reçeli, kayısı reçeli, kırmızı erik reçeli şuana kadar denediklerimdem.

 Yaz aylarında annemden her zaman yeşil erik reçeli isterim, bahçeden topladığımız erikleri bu şekilde değerlendirmeye bayılırım. Geçtiğimiz günlerde bizi bahçede de kırmızı erik ağacı olduğunu fark ettim ve eriklerimi topladım. Baktım ki elimde 3 kiloya yakın erik var reçel denemesi yapmaya karar verdim. Yeşil erik ne kadar ekşi ise kırmızı erik o kadar tatlı oldu.

Reçel yapımı çok kolay olmakla beraber pişerken evde bıraktığı koku da harika, dışarıdan almak yerine denemenizi kesinlikle tavsiye ederim.

Malzemeler:
1,5 kilo kırmızı erik
2 bardak su
750 gr şeker
1 limon

Yapılışı:
Erikler bir tencereye konulur ve 2 bardak su ile kaynatılır. Yumuşadıklarında erikler tel süzgece alınıp tencerenin üstüne yerleştirilir ve tahta kaşık yardımı ile ezilir. Böylece eriklerin kabukları ve çekirdekleri süzgeçte kalır iç kısmı su ile karışır. Bu işlem bittiğinde tencereye şeker ve 1 limon eklenir ve kaynamaya  bırakılır. İstenilen kıvam elde edildiğinde reçel kavanozlara aktarılır ve soğumaya bırakılır.
Keyifli ve afiyetli sofralarınız olsun. :o)

8 Temmuz 2013 Pazartesi

Karpuz Pasta

Karpuz pasta fikrine nerden gelindi? Babam 60 yaşına bastı bizde ona ufak bir sürpriz hazırlamak istedik. Sürprizimizi adada yapacağamız için pasta konusunda biraz çekincelerimiz oldu. Aklımıza pinterestte gördüğümüz bir fikir geldi ve Meyzi ile birlikte karpuz pastayı yarattık. Yapımı çok da kolay olmasa da lezzeti tam buz gibi karpuz :) Tavsiye ederiz.



Malzemeler:
1 karpuz
2 paket kremşanti
2 bardak süt (400 ml)
1 kase yeşil üzüm
1 kase siyah üzüm
2 kivi

Yapılışı:
Karpuz kenarlarından kesilir ve pasta şekli verilir. Ardından kabukları kesilir. Kremşanti hazırlanır ve üzümler 2'ye bölünür. Kremşanti tüm karpuza sürülür ve üzümler yapıştırılır. Pastanın üst kısmına ise kremşanti, kivi ve üzümlerle süsleme yapılır.

Keyifli ve afiyetli sofralarınız olsun. :o)