26 Mayıs 2013 Pazar

Lavaş Kasede Tavuklu ve Hardal Tohumlu Salata

Diyet yaparken veya kilomuzu korurken salata bazen öğün olarak bazen de yemeğin yanında aperatif olarak sofralarda oluyor. Ana öğün olduğu zaman güzel bir salata olması her zaman tercihimdir. Yoksa ne doyurucu ne de cezbedici olur. Bu sebeple salatamı farklı sunmak ve lezzetinde ufak bir fark yapmak istedim. Farklılığı sunumun lavaşın içinde olmasında. Lavaşın kalorisi nerdeyse 1 dilim ekmekle aynı bu sebeple isteyen lavaşı yiyebilir de. Lezzetini farklı yapan diğer bir özellik ise tavuğu pişirme şeklim; hardal tohumları kullandım. Hardal
tohumları piştikçe patlamış mısır gibi pat pat patladı. Her pat sesi tadının mükemmel olacağı izlenimi veriyor.

Malzemeler:
2 lavaş
Semizotu (1/4 demet)
1/2 göbek salata
1 salatalık
1 domates
1-2 renkli biber
3-4 kiraz domates
2 adet tavuk göğüs
1 çay kaşığı hardal tohumu
Salatanın sosu için;
1 limon
1/2 çay kaşığı hardal
1 tutam tuz
1 tutam kekik


Yapılışı:
Öncelikle lavaştan kaseler için lavaşları ısıya dayanıklı bir kasenin içine koyun ve önceden ısıtılmış 180 derecelik frıında 10 dakika pişirin. Ardından soğumaya bırakın ve kaseleriniz hazır. Lavaşlar soğurken tavayı ocağa koyun ve ısınmaya bırakın. Sıcak tavanın üstüne hardal tohumlarını koyun; tohumlar 1-2 saniye içinde ısınacak ve patlamaya başlayacaklar. Bu sırada tavanın üstüne kapağını koyun ve ocağın altını kapatın. Tüm tohumlar patladıktan sonra ocağı tekrar açıp tavukları pişirin. Tavuklar pişerken salatanızı hazırlayın ve lavaş kaselerin içine yerleştirin. Bir kapta sosunuzu hazırlayın ve pişen tavukları salatanın üstüne koyduktan sonra sosu üstünden geçirin. Kiraz domateslerle de salatanızı süsleyin.

Afiyetli ve keyifli sofralarınız olsun. :o)

23 Mayıs 2013 Perşembe

Elma -Armut Tart

Diyet diyet nereye kadar? Arada ufak kaçamaklar da olabilir. Tabii yine de abartmamak gerekir; bu sebeple meyveli tatlar denemeye devam. Tart çeşitlerini çok severim, özellikle kırmızı meyvelileri ama bu sefer bir değişiklik yaptım ve elimdeki malzemeleri değerlendirdim ortaya elma- armut karışımı çıktı. Elma ve armudun tatlarını tarçınla birleştirdim ve lezzeti harika oldu.

Malzemeler:
İç Harcı:
2 elma
2 armut
2 çorba kaşığı tarçın
2 çorba kaşığı pudra şekeri
Tart Hamuru:
3 su bardağı un
1/2 su bardağı toz şeker
250 gr margarin (küp kesilmiş)
2 yumurta sarısı
2 yemek kaşığı su
1 paket vanilya

Yapılışı:
Elma ve armutlar küp kesilir tarçınla birlikte tavada yumuşayıncaya kadar pişirilir. Ayrı bir yerde tart hamuru hazırlanır. Un, şeker ve margarin karıştırılır. Yumurta sarıları, su ve vanilya eklenip hamur haline gelinceye kadar yoğurulur. Hamur streç filme sarılıp 1 saat buzdolabında dinlendirilir. Hazırlanan tart hamuru 2 parçaya ayırılır; 1 tanesi tart kalıbına serilir. Üstüne elma armut karışımı eklenir. Kalan hamurla da tart süslenir. İsteğe bağlı olarak şekiller yapılabilir. Ben bu sefer tart kalıbım boyutunda hamur açtım ve farklı kalpler kestim. Kalan kalpleri de tartın kenarını süslemek üzere kullandım.

Keyifli ve afiyetli sofralarınız olsun. :o)

21 Mayıs 2013 Salı

Biber Yatağında Semizotu Salatası

Semizotu mevsimi geldi; sofralarımıza bir yeşil daha eklendi. Salataların içinde, ana yemek olarak veya yoğurtla tercih edilebilir. Yoğurtlu semizotu salatası yapımı çok kolay ve birçok yemeğin yanına da yakışıyor. Ben de semizotu salatasını kırmızı biberlerin içine koydum ve salatamı daha eğlenceli hale getirdim ve soframa kırmızı ile farklı bir renk kattım.

Malzemeler:
2 biber
1/4 semizotu
1 diş sarımsak
2 kaşık yoğurt
1 tutam tuz

Yapılışı:
Biberler ortadan 2'ye bölünür ve içleri temizlenir. Semizotu, sarımsak, yoğurt ve tuz karıştırılır biberlerin içine yerleştirlir.

Keyifli ve afiyetli sofralarınız olsun. :o)

18 Mayıs 2013 Cumartesi

Tavuklu Tacos

Meksika yemekleri her zaman hoşuma gitmiştir. Baharatlar ve acılığı benim damak tadıma uyar; bunlardan nachos, burritos ve tacos sevdiklerim arasındadır. Ben de evde bunları denemek istedim. İlk denemem tacos oldu. Taco ekmeklerini hazır aldım ve içini ben hazırladım. Lezzeti güzel ve sağlıklı bir yemek oldu. Taconun en güzel yanı her ısırışta farklı bir tat  vermesi; üstten ısırınça  jalepenonun keskinliği yanlardan ısırınca ise tavuk ve baharatların dayanılmaz yoğunluğu....



Malzemeler:
300 gr tavuk (kuşbaşı kesilmiş)
2 orta boy domates (rende veya küp kesilmiş)
1 kırmızı biber (ince kesilmiş)
1 yeşil biber (ince kesilmiş)
1 soğan (ince kesilmiş)
2 diş sarımsak
bir tutam kimyon
1 tutam acı biber (1 acı biber ince kesilmiş)
1 tutam tuz
İstenilen bir peynir (rendelenmiş)
1 kase süzme yoğurt
Salsa sos (2 domates, 1/2 limon suyu, 1 adet taze soğan)
1 göbek salata (yaprakları ayrılmış)
1 kase jalepeno biberi


Yapılışı:
Tavuk, domates, kırmızı biber, yeşil biber, soğan, sarımsak, kimyon, acı biber, tuz tavada pişirilir. Hazır Taco ekmekleri fırında ısıtılır. Ayrı kaselere yoğurt, jalepeno, salsa, rendelenmiş kaşar konulur. Ben peynir olarak parmesanı tercih ettim, bu sebeple de rendeyi sofraya koydum. Tabağa yaprakları ayrılmış göbek salata konulur. Tacoların içine  tavuk yerleştirilir ve diğer malzemelerden herkes istediği kadar koyar.
Keyifli ve afiyetli sofralarınız olsun. :o)

6 Mayıs 2013 Pazartesi

Keçi Peynirli Pancar Kulesi

Pancarı farklı şekillerde kullanmaktan bahsetmiştim. Haşlanmış pancarları peynir ile süsleyip de servis edebiliriz. Ben pancarla keçi peynirini yakıştırdığımdan keçi peynirli kuleler yaptım. Daha önceki pancarlı tarifimde anlattığım gibi pancarları haşlayabilirsiniz. Ardından yuvarlaklar kesip aralarına keçi peyniri yerleştirebilirsiniz.

Keyifli ve afiyetli sofralarınız olsun.:o)

3 Mayıs 2013 Cuma

Rezene ve Kereviz Sapı Salatası

Rezene ismini bilmekle beraber birkaç aya kadar nasıl bir bitki olduğunu bilmiyordum. Geçtiğimiz günlerde Jamile Oliver'ın programında rezene ile yaptığı bir salata tarifini çok beğendim. Ben de tüm malzemeleri aldım ve denedim. Salatanın tadı kreviz tadından dolayı çok keskindi bu sebeple benim ağız tadıma tam uymadı; ama keskin tatları ve kereviz sapı sevenler için güzel bir salata alternatifi olabilir.
Yaz sebzesi olan rezeneyi ileriki zamanlarda farklı şekillerde deneyeceğim ve burda da yazacağım.

Malzemeler:
1 rezene
1 kereviz sapı
1/2 demet nane
1 limon
1 çorba kaşığı şarap sirkesi
süslemek için 1 kiraz domates

Yapılışı:
Rezene yeşil saplarından ayrılır ve ince kesilir. Kereviz sapı da ince dilimlenir. İnce doğranmış nane, limon ve sirke ile karıştırılır.

Keyifli ve afiyetli sofralarınız olsun. :o)

1 Mayıs 2013 Çarşamba

Yoğurtlu Pancar

Pancar şubat ayında çıkmaya başlayıp mayıs sonuna kadar manavlarda vardır. Pancar turşusu yapımı çok kolay olup uzun süre buzdolabında tutulabildiğinden bu süreçte bol bol yaparım. Diyet zamanı da salatanın içinde ve yemeğin yanında mezelik güzel bir sebze oluyor.
Ayrıca pancarı farklı şekillerde de kullanabiliriz. Yoğurtlu pancar lezzeti ve rengi ile sofraya güzellik kattığını düşünüyorum .Hatta pancarın tadının baskın olmasından dolayı yoğurdun tadı çok fazla alınmıyor; bu sebeple de yoğurt sevmeyenlere yoğurt yedirmek için güzel bir seçim olabilir.

Malzemeler:
3-4 adet orta boy pancar
2 diş sarımsak
3-4 kaşık yoğurt

Yapılışı:
3-4 adet pancar tuzlu suda haşlanır ve kabukları haşlandıktan sonra soyulur. Pancarlar soyulduktan sonra soğumaya bırakılır. Sonra ince şeritler halinde kesilir. Yoğurt ve 2 diş sarımsakla karıştırılır.

Keyifli ve afiyetli sofralarınız olsun.:o)