21 Nisan 2013 Pazar

Vişneli Enginar

Enginar salatasından daha önce bahsetmiştim. Zeytinyağlı yemeği de ayrı lezzetli oluyor. Özellikle de ayvalı ve portakallı olduğunda lezzetine lezzet katılıyor. Ama bu sefer ben ayva ve portakal yerine  vişneli denedim.

Vişneli Enginar
Malzemeler:
4 enginar
4 küp şeker
1 tutam tuz
1 su bardağı vişne
2 bardak su
1 limonun suyu
1 havuç

Yapılışı:

Havuçlar yuvarlak dilimlenir. Tüm malzemeler düdüklüye konulur ve pişirilir. Düdüklü öttükten sonra altı kısılır ve 12 dakika sonra kapatılır. Düdüklü soğuduğunda kapağı açılır ve enginarlar soğumaya bırakılır. Servis yapılırken enginarların üstüne pişmemiş vişne eklenir ve servis yapılır.
Keyifli ve afiyetli sofralarınız olsun.:o)

18 Nisan 2013 Perşembe

Köfte Cupcake

Köfte cupcake ismi biraz komik gözükse de lezzeti ve görüntüsü harika. Köfte, patates püresi ve kiraz domates biraraya geldiğinde cupcake hazır oluyor.
Diyet döneminde patates yenilmese de sonrasında gramına vekalorisine dikkat edilerek yenmesinde bir sakınca yoktur. Patates püresini tabağa koyup yediğimde azıcık koyulmuş bir püre gözüme güzel gözükmüyor ve beni tatmin de etmiyor. Ama köftenin üstüne süs olarak konulduğunda kullanılan püre miktarı da azalıyor görüntü de güzelleşiyor. Aslında porsiyon küçülmüş oluyor ama yediğinden zevk alıyorsun.
Ayrıca köfte normal et hakkından sayılır. Bu tarifte kullanılan toplam püre 366 kaloridir ve 10 adet köfteye bölündüğünde cupcake başına 36,6 kalori düşüyor. Gönül rahatlığı ile yenilebilir. :o)

Malzemeler:
300 gr kıyma
1/4 demet maydanoz
1 tutam karabiber
1 tutam tuz
1 tutam kimyon
1 tutam pul biber
1 dilim ekmek
2 patates (orta boy) (300 gr- 250 kcl)
1 bardak yarım yağlı süt (46 kcl)
1 çorba kaşığı margarin (70kcl)
10 adet kiraz domates


Yapılışı:
Patatesler küp küp kesilir ve tuz eklenerek haşlanmaya bırakılır. Patatesler haşlanmaya yakın ayrı bir kağta süt ısıtılır. Patatesler haşlanınca suyu süzülür ve ezilir. Patateslerin üstüne sıcak süt ve margarin eklenir karıştırılır. Aynı zamanda ekmeğin suyu sıkılır. Bir kapta ekmek, kıyma, tuz, kimyon, karabiber, pulbiber ve ince kıyılmış maydanoz karıştırılır. Muffin kalıbına yerleştirilir ve fırında 30-40 köfteler hazır oluncaya kadar pişirilir. Köfteler hazır olduğunda bir tabağa alınır. Patates püresi sıkma poşetlerine doldurulur ve kötelerin üstüne sıkılır. En üste de kiraz domatesler yerleştirilir.
Keyifli ve afiyetli sofralarınız olsun. :o)

16 Nisan 2013 Salı

Kabaklı Omlet

Yumurtaya bayılırım. Hatta çiğ olmadıkça her türlü yumurtayı yiyebilirim.Diyet zamanı da bence yumurta yemek çok önemli çünkü tokluk sağlıyor. Özellikle tercihim sabah kahvaltılarında çeşitli şekillerde yumurta yemek ancak genelde listelerde sabah sadece peynir var. Tabii gün içindeki et hakkından 50gr'ını 1 yumurta olarak saah kahvaltısına ekleyebiliriz. Böylece sabah kahvaltısı da daha keyifli oluyor ve tabii gözümü daha tatmin ediyor. Özellikle haftasonu kahvaltılarında omlet, sucuklu yumurta, memene kim hayır diyebilir ki?  Menemen tam diyete uygun olabilir. Hatta sosisli yumurta da (et hakları sosis olarak kullanılabilir). Bir de çeşitli sebzelerle yumurta olabilir. Ben de kabaklı denedim. Tali başta yok böyle olmaz dese de sonrasında bayıldı. :o) Hem dereotlu hem de naneli ayrı ayrı denedim ikisini de tavsiye ederim.

Malzemeler:
Naneli Kabaklı Omlet

1 kabak
1/4 demet dereotu  veya 1 tutam nane yaprağı
2 yumurta
3-4 ince dilim parmesan
1 tutam tuz
1 tutam pul biber
1 çay kaşığı kabartma tozu / karbonat




Yapılışı:
Dereotlu Kabaklı Omlet
Kabaklar istenilen şekilde kesilir. Tava ısıtılır ve kabaklar biraz pişirilir. Ayrı bir kasede yumurtalar çırpılır ve küçük doğranmış dereotu eklenir. Tuz, biber ve kabartma tozu da atılır. Karışım tavaya dökülür ve biraz pişirilir. Ardından Tavanın üstü parmesanla kaplanır ve fırına konulur. Böylece hafif kabarmış pofuduk bir kabaklı omlet elde edilir.

Keyifli ve afiyetli sofralarınız olsun. :o)

14 Nisan 2013 Pazar

"Bruschetta"msı

Bruschettaya bayılırım. Aslında çok basit bir tarif ama geçenlerde bir yemek programında çok daha basitini gördüm ve denedim. Gerçekten de çok lezzetli oldu. Gün içinde herhangi bir yemeğin yanında koyacağınız bu dilimler sofranızı da şıklaştıracaktır.
Diyet yapanlar için ufak bir önerim sabaha kahvaltısındaki ekmeği gün içinde yemektir. Böylece o ekmeği süslü hale getirip daha zevkle yiyebilirsiniz.

Malzemeler:
2 dilim ekmek (zeytinli ya da istediğiniz)
1 diş sarımsak
4-5 adet cherry domates

Yapılışı:
Izgara şeklinde olan dökme tavada ekmekler ızgara edilir. İyice tavanın ızgara izleri çıktıktan sonra ekmekler tabağa alınır. Bir diş sarımdak ortadan 2'ye bölünür ve ekmeğin üstüne güzelce sürülür. Ayrıca domatesler de ortadan 2'ye bölünür ve 1 tanesi elinile sıkarak ekmeğin üstüne sürün. Böylece Domates soslu ve sarımsaklı ekmekler hazır. Üstüne domateslerle süslyerek servis edilebilir. Ayrıca fesleğen yaprakları da eklenirse daha lezzetli ve güzel bir görünüm oluşturabilirsiniz.

Keyifli ve afiyetli sofralarınız olsun. :o)

4 Nisan 2013 Perşembe

Karnıyarık

Yaz aylarının vazgeçilmez sebzelerinden biri patlıcandır. Artık günümüzde her mevsim patlıcanı manavlarda bulabilsek de yazın yenilen patlıcanların tadı bambaşkadır.
Patlıcaın çeşitli şekillerde yiyebiliriz. Ama ben bugün karnıyarıkdan bahsedeceğim.Karnıyarık kızartma olarak yapıldığı bilinir ancak ben fırında pişiriyorum. Biraz uzun süren bir tarif olsa da çok lezzetli ve kalorisi düşük bir yemek.

Malzemeler:
4 patlıcan (ince uzun)
240 gr kıyma
1 adet soğan
2 domates
1 diş sarımsak
1 tutam tuz
1 tutam karabiber

Yapılışı:
Patlıcanların ortasına uzunlamasına bir kesik atılır. Patlıcanlar folyoya sarılır ve 30-40 dakika fırında 175 derecede pişirilir. Fırından fırına farklılıklar olabilir, pişip pişmediğini folyoyu açıp bir çatal yardımıyla kontrol edebilirsiniz. Patlıcanlar pişerken bir tavada kıyma ve soğan kavrulur (Kıymanın yağı yeterli olacağından tekrardan yağ atmaya gerek yok). Sonra küp küp yapılmış domatesler eklenir, tuz, karabiber ve sarımsak da eklenip kavurmaya devam edilir.  Patlıcanlar piştiğinde folyo açılır ve kıyma harcı içine konulur ve fırında 10 dakika daha pişirilir.

Keyifli ve afiyetli soralarınız olsun. :o)