29 Mart 2013 Cuma

Çilekli Pesah Keki

Ben ceviz sevmediğim için Pesah keklerinde biraz zorlanıyorum. Elmalıdan sonra bugün Tali'nin de isteği üzerine çilekli kek yapmayı denedim. İnternette uzun bir araştırma sonucu elimdeki malzemeleri içeren bir tarif buldum.

Bu kekin kalorisi 1574 kalori ve bu kekten 20 dilim çıkıyor. Yani dilimi 78,7 kalori ediyor. Böylece elmalı keke göre daha light oluyor. Hem de yoğurdunuzun yarısı ediyor diğer yarısı da peynir olarak hala kullanılaibilir.




Malzemeler:
6 yumurta (80 X 6= 480 kalori)
1 portakalın suyu (50 kalori)
200 gr şeker (466 kalori)
110 gr pesah unu (418 kalori)
30 gr kakao (86 kalori)
10 adet çilek (74 kalori )

Yapılışı:
Yumurtalar çırpılır. Şeker, kakao, portakalın suyu, kakao ve un sırası ile eklenir ve çırpmaya devam edilir. En son kesilmiş çilekler eklenir ve karıştırılır. Karışımın yağ sürülmüş kek kalıbına koyulur. Önceden 175 derecede ıstılmış fırına konulur ve 25 dakika pişirilir.  İsteğe göre keklerin üstüne çilek dilimleri konularak servis edilir.

Keyifli ve afiyetli sofralarınız olsun. :o)

28 Mart 2013 Perşembe

Pestolu Pesah Pizzası

Pesah klasiklerinden biri Matsadan (Hamursuz) lahmacun veya pizza yapmaktır. Genelde pizzalar domatesli, ton balıklı, kaşerli veya sebzeli olur. Ben de neden pestolu olmasın dedim ve ortaya bakın ne çıktı.:o)

Yediklerine dikkat edenler için de ufak bir öneri: yumurtayı tek tutup; pesto sosunu da az sürebilirsiniz.

Malzemeler:
3 tane Matsa
2 yumurta
1 tutam tuz
1 kabak
İsteğe bağlı kaşer (Parmesan, Mozarella, Kaşer)
Pesto sos



Pesto Sos Malzemeleri:
2 demet fesleğen
1 su barddağı zeytinyağı
2 diş sarımsak
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
1 tutam tuz
1 tutam karabiber
1 bardak rendelenmiş parmesan (Pesahta isteğe bağlı)

Yapılışı:
Öcelikle Matsaları bir kapta suya koyun ve 5 dakika beketin. Ardından suyunu sıkın ve 2 yumurta ve biraz tuz ekleyip karıştırın. Tepsinize veya tart kalıbınıza karışımı yerleştirin ve önceden ıstılmış fırında 10 dakika pişirin. Pesto sosu için tüm malzemeleri robottan geçirin. Isıtılmış Matsa karışımının üstüne sürün. Kabakları ince kesin ve pesto sosunun üstüne yerleştirin. En sonunda  kaşerlerinizi de ekleyin ve fırında 15 dakika daha pişirin.

Keyifli ve afiyetli sofralarınız olsun. :o)

27 Mart 2013 Çarşamba

Annemin Enginar Salatası

Enginar bizim bayram sofralarımızın olmazsa olmazıdır. Özellikle çocukken babaannemlere gittiğimde sopası ile birlikte pişen enginarlara bayılırdım.

Annem genelde yemekleri farklı denemeyi ya da farklı sunmayı sever ve bu enginar salatası da bu şekilde ortaya çıktı ve normal zamanlarda olduğu gibi bayram sofralarımızda da enginar salatası yerini aldı. Hem yapımı çok basit, hem diyete uygun ve hem de Pesaha uygun. :)

Malzemeler:
4 enginar
2 havuç
2 kabak
2 limon
1 tutam tuz
4 küp şeker
2 bardak su
7-8 turşu
1/2 demet dereotu
3 tatlı kaşığı tane mısır (isteğe bağlı)
1 çay kaşığı hardal  (isteğe bağlı)
1 çay kaşığı mayonez

Yapılışı:
Öncelikle bir düdüklüye enginar, havuç, kabak, 1 limonun suyu, küp şekerler, 1 tutam tuz ve 2 bardak su konulur ve 12 dakika pişirilir (düdüklü öttükten sonra). Piştikten sonra yemeğin suyu süzülür ve soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra küp kesilmiş turşu, ince doğranmış dereotu, tane mısır eklenir. Diğer limon sıkılır, hardal mayonez eklenir ve salatanın üstüne gezdirilir.

Keyifli ve afiyetli sofralarınız olsun. :o)




25 Mart 2013 Pazartesi

Çiçek Kereviz

Kereviz benim çok sevdiğim bir yemektir. Özellikle de soğuk yenildiği için diyet döneminde yanında taşımaya uygundur. Bu sebeple en çok pişirdiğim yemeklerden biridir.

Kereviz bir kaç türde yenilebilir. Ama bugün zeytinyağlı kereviz tarifini paylaşacağım. Ama içine yağ atmıyorum :o).  Hatta misfir geldiğinde ya da daha önce de belirttiğim gibi Pesah sofralarında güzel bir seçim olabilir.
Malzemeler:
3 kereviz
2 havuç (ince)
3 küp şeker
1 bardak su
1 limon
1/2 portakal
1 tutam tuz


Yapılışı:
Öncelike kerevizlerin dışı soyulur. Ardından kerevizleri çiçek şekline gelecek şekilde dışı kesilir. Orta kısmı çıkartılır ve havuç orta kısmın yerine konulur ve sonra kerevizler kesilir. Düdüklüye tüm malzemeler konulur ocakta normal ateşte pişirilir. Düdüklü öttüğünde kısık ateşte 13 dakika pişirilir.    Keyifli ve afiyetli sofralarınız olsun. :o)

24 Mart 2013 Pazar

Elmalı Pesah Keki

Pesah geliyor...  Pesah Yahudilerin hamursuz bayramıdır. Detaylı bilgi için isteyenler http://www.sevivon.com/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=72&Itemid=43 sitesini ziyaret edebilir.

Diyetteki kişilerin her zaman düşündüğü bir konu Pesah süresince ne yiyecekleridir. Özellikle de Pesah'ın ilk 2 gecesi seder sofralarında olan yemekler çok cezbedici olmakla birlikte kalorileri yüksektir. Hatta matsanın (hamursuz ekmeği) da kalori değerleri normal bir ekmeğe göre daha çoktur. Peki bu süreçte ne yapmalı.

Öncelikle Pesah sederlerinin olmazda olmazı kızartmaları yememek ya da mümkünse fırında pişirmek. Sofralarımızdan sebzeleri eksik etmemek. (Bayram sofrasına uygun olması için de şekilli bir kereviz tarifi bir sonraki yazımda olacak). Sokağa çıktığımızda yanımızda bulundurabileceğimiz atıştırmalıkların kalorilerini bilmek. Özellikle de Pesah keklerinin kalorisni bilmek ve ona göre yemek.

Güzel bir elmalı Pesah keki bakın diyete nasıl uygun ollur. Bu kekin toplam kalorisi 1476'dır.10 dilim çıkıyor yani dilimi 147,6 kaloridir.  İster kurabiyeniz, ister ekmeğiniz yerine yiyebilirsiniz Hatta benim listemdeki 200 gr yoğurdum (136 kalori) yerine geçebilir; ki Pesahta yoğurt yenilmediği için hiçbir sorun olmaz. :o)

Malzemeler:
4 adet yumurta (80 X4 kalori)
240 gr şeker (560 kalori)
30 gr sıvı yağ (130 kalori)
100 gr hamursuz unu (380 kalori)
isteğe göre tarçın (10 gr tarçın 26 kalori)
1 elma (60 kalori)

Yapılışı:
Yağ ve şeker karıştırılır. Yumurtalar teker teker eklenir ve sonra un ve tarçın eklenir. En son küp doğranmış elmalar eklenir ve fırında 20 dakika 170 derecede pişirilir.



Bunlar da muffin kalıplarında Pesah keklerim :)

Keyifli ve afiyetli sofralarınız olsun. :o)
Hag Pesah Sameah

21 Mart 2013 Perşembe

Patlıcan Pizza

Evet son yazım aslında pek de sağlıklı yaşama ya da diyete uygun değil. Ama şimdiki ise diyete, sağlıklı yaşama hatta Pesah'a (hamursuz bayramı) uygun.:) Pizza nasıl uygun olabilir ki bu saydıklarıma?

Diyet döneminde herp farklı lezetler arıyor insan; çünkü aynı şeyleri yemekten çabuk sıkılırız ve diyetimiz kısa sürede biter. Ama güzel yemekler yediğimizde hem sıkılmayız hem de hayat tarzı haline getirdiğimizde de zorlanmayız. Aslında diyet yapmak ve sonrasında verilen kiloyu koruyabilmenin en önemli noktalarından biri diyetteki beslenme şeklini hayat tarzımız yapabilmek. Hep ızgara sebze ye ye nereye kadar?

Peki ya ızgara sebzelerin üstüne güzel bir sos ve peynir hakkımızı koysak ve sonra da fırında pişirsek acaba nasıl olur? Biz denedik ve çok beğendik. 

Ayrıca yaklaşan Pesah bayramını da göz önünde bulundurduğumuzda diyette olanlar için kızartmalar yerine güzel bir alternatif olduğunu düşünüyorum. Mozarella değil de Pesaha uygun bir kaşerle de ayhnı tarif uygulanabilir. 

Malzemeler:
1 bostan patlıcan
2 domates
10-15 yaprak fesleğen 
1 diş sarımsak 
1 mozarella 


Yapılışı:
Öncelikle patlıcan halka halka kesilir ve tuzlu suda 10-15 dakika bekletilir. Bu sırada fırın ısıtılır. Izgaraya patlıcanlar dizilir ve fırında 25 dakika pişirilir. Ayrı bir tavada domatesler (küp kesilmiş), doğranmış fesleğenler, 1 diş sarımsak pişirilir. Patlıcanların üstüne domates sos ve mozarellalar konulur ve mozarella eridiğinde fırından çıkarılır. En üste fesleğen yaprakları konulup servis edilir. 

Keyifli ve afiyetli sofralarınız olsun. :o)








20 Mart 2013 Çarşamba

Fideos Tostados

Fideos aslında bildiğimiz tel şehriyenin Ladino adıdır. Fideos tostados ise kavrulmuş tel şehriyedir.

Annemin evinde pişen bir yemek değildir. Ama kayınvalidemde pişer; zaten benim fideosla tanışmam da orda oldu. Yapımı çok kolay bir tarif. Hatta Tali'nin de benim eve geç geldiğim günlerde yapmayı tercih ettiği bir yemek (hem sevdiğinden, hem de kolay olduğundan).


Malzemeler:
4 çorba kaşığı sıvı yağ
1,5 brdak tel şehriye
2 domates
1 biber
1 tutam tuz
3 bardak su

Yapılışı:
Fideoslar yağda rengi koyu kahve olana kadar kavrulur. Üstüne domates ve biberler ufak kesilmiş olarak eklenir ve biraz daha kavrulur. Ardından 2,5 bardak su eklenir ve pişirilir. Fideos suyunu çektiğinde altı kapatılır. 1/2 bardak su yemeğin üstündee gezdirilir; tencerenin üstüne bir örtü konulur ve 5-10 dakika demlendirlir.

Keyifli ve afiyetli sofralarınız olsun. ::o)

17 Mart 2013 Pazar

Selin & Meyir 2

Daha önce de belirttiğim gibi Selin & Meyir için dün tatlılarımı hazırladım. Gerçekten de güzel bir pazar sabahı geçirdik. 
 
Beyaz, bitter ve frambuazlı çikolatalar

Cake poplar



Beyaz çikolata kaplı parça çikolatalı pasta

15 Mart 2013 Cuma

Selin & Meyir


Aslında başlıktan da beni tanıyanların anlayacağı gibi Meyir (sevgili ikizim) ve Selin (yeni gelinimiz :) ) 2 hafta önce sözlendiler ve şimdi de bize iade-i ziyarete geliyorlar. Tabii annemin heyecanını anlatmam mümkün değil. 2 kız evlendirdiğine bakmayın şimdi bir de oğluşunu evlendiriyor; bir panik bir panik. :o) Günler öncesinden program yapmaya, yemek listesini oluşturmaya başladı. Ben de boş oturacak değilim ya dedim ki tatlı sofrası benden… 1 haftadır bloguma yazı yazamamamın sebebi de budur. :o) 


Öncelikle böyle durumlarda olmazsa olmazların ilki çikolatadır. Dışarıdan almaktansa ben yapmayı tercih ettim. Kuvertür çikolatalar ve çeşitli malzemeleri  önceden aldım ve bu hafta başladım hazırlıklara. Bailey’s truffle benim favorim. :o) İçi vişneli çikolatalar ise Tali’nin favorisi :o) Frambuazlılar ise  pembe görüntüsü ile günün anlam ve önemine uygunlar. Bakalım gelin ve damat en çok hangilerini beğenecekler.
Vişneli Çikolatalar
Bailey's Truffle




Çikolatalarım resimlerden de anlaşıldığı gibi hazır sayılırlar. Bunlar dışında böğürtlenli cheesecake, cakepop ve pastalarını da yapacağım. Tabi bunlar çikolata gibi 2-3 gün önceden yapılsa tazeliğini korumazlar bu sebeple son gün yapacağım resimlerini de yaptıktan sonra eklerim.

Selin & Meyir çok mutlu olun, hep güzel günleriniz için hazırlananlım. :)

6 Mart 2013 Çarşamba

Cafe de Paris Soslu Pazı


Cafe de Paris sosununu baharatlı tereyağı olduğunu biliyor muydunuz?

Ispanakgillerden olan pazı sindirimi kolay ve bol vitaminli bir yeşilliktir. Salatalarda, zeytinyağlılarda, börekte ve daha birçok yemekte kullanabiliriz. Benim en çok sevdiğim hali ise etli dolmadır. Annem gerçekten çook güzel yapar. Hatta evlendikten sonra ilk denediğim yemeklerden biri pazı dolması olmuştur. Sarması biraz zaman alıp yemesi çok kısa sürse de buna değiyor.
Hepimizin bildiği gibi etli sarma yoğurtla çok lezzetli olur ama geçenlerde başka bir lezzetle daha tanıştım. The Hunger Cafe'de etli pazı sarmasını Cafe de Paris sosu ile sunuyorlar. İnanılmaz bir lezzet olmuş. Ben de acaba nasıl yaparım dedim ve başladım Cafe de Paris sosun tariflerini aramaya…

The Hunger Cafe

Uzun bir uğraş sonrası gerçek Cafe de Paris sosunun tarifini bulamayacağıma karar verdim. Birkaç kaynaktan okuduğuma göre Cafe de Paris sosu aslında bir tereyağı çeşidiymiş, sıcak etin üstüne konulduğunda eridiği için de sos olarak dilimize yerleşmiş. Farklı kaynaklardan almış olduğum tariflerden en aklıma yatanı aşağıdaki gibidir. Ancak kısıtlı bir zamanda yaptığım için ben tarifi kendime göre uyarladım.



125 gr. Tereyağı
4 diş rendelenmiş sarımsak
1/3 tatlı kaşığı dijon hardal
1/2 tatlı kaşığı ketçap
2 yemek kaşığı ince doğranmış maydonoz
2 yemek kaşığı ince doğranmış frenk soğanı
1 tatlı kaşığı kekik
8 gr kapari
4 adet arpacık soğan
1 tatlı kaşığı dereotu
1 tatlı kaşığı mercan köşk
1 tutam biberiye
1 çay kaşığı pulbiber
1 çay kaşığı köri
1 çay kaşığı karabiber
1 tutam tuz
1 tatlı kaşığı worchestershire sos
1 limon suyu ve kabuğunun rendesi
1 yemek kaşığı tarhun
2 kaşık krema
Benim yaptığım tarifte ise tarhun, mercanköşk, worchestershire sosu, frenk soğanı ve krema yok. Ama ben ek olarak 1 tatlı kaşığı mayonez attım ve çok da lezzetli oldu. Yapılışına gelince; yağı erittikten sonra soğan ve sarımsağı biraz kavurdum ve diğer malzemeleri de içine harmanladım ve blenderdan geçirdim. Sonuç mükemmel :o)

Pazı Sarma:

 

1 demet pazı
300 gr kıyma

1 tutam tuz

1tutam kuru nane
 
 Yapılışı: pazı yaprakları yıkanır ve sıcak suda 3-4 saniye bekletilir. Başka bir kapta iç harç hazırlanır ve pazı yapraklarına sarılır. Tencereye konulan dolmaların üstüne 2 bardak su konulur ve pişirilir.
Piştikten sonra bir tabakta pazılar yerleştirilir, üstüne sos gezdirilir ve yanına da yoğurt konulur.  Hatta süzme yogurt kullanılırsa bence daha da leziz bir yemek olur.





Keyifli ve afiyetli sofralarınız olsun. :o)

1 Mart 2013 Cuma

Boyikos de kaşer (Kaşerli Çester)

Hmmm anneannemden öğrendiğim güzel bir lezzet… Anneannemin yani Mamika’nın evine çok gideriz; mutfak dolaplarında hangi kutuda ne vardır da çok iyi biliriz. Meyir her zaman biberli bisküvileri tercih eder ben ise çesterları. Tuzlu kurabiyeler benim için çok önemlidir. Gün içinde çayın yanında yiyeceğim tuzlu kurabiyeyi çikolataya bile tercih ederim. Özellikle diyet yaptığım dönemlerdeki kurabiye haklarımı çesterdan yana kullanarak kendime ufak ödül vermiş gibi oluyordum. Mami’den bana geçen çester sevgisi aslında yeğenim Melin’e de geçti; o da her fırsatta benden çester istiyor. Seferad mutfağının nesillere aktarılması bu olsa gerek :o)

Malzemeler: (1 ölçekten yaklaşık 400 gr’lık kurabiye çıkıyor)
1 bardak kaşar ya da gravyer peyniri (rendelenmiş)
1/4 bardak su
1 tutam pul biber
1 tutam tuz
3/4 bardak ayçiçek yağı

Üzeri için:
1 yumurta sarısı
4-5 kaşık rendelenmiş kaşar peyniri
4-5 kaşık çörek otu

Yapılışı:
Un hariç tüm malzemeleri bir araya getirin. Hamur güzel bir kıvama gelinceye kadar un ekleyin. Ardından istediğiniz şekilleri verip fırın kağıdı konulmuş tepsiye dizin. Üstlerine yumurta sarısı, kaşar ve çörekotu koyup önceden 175 C’de ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin.

Keyifli ve afiyetli sofralarınız olsun :o)